Kineski brodovi krenuli ka Baltičkom moru na vježbe s Rusijom, NATO vježba u blizini

Kineska agencija Sinhua saopštila je da je cilj zajedničke vježbe da se konsoliduje i unaprijedi kinesko-rusko strateško partnerstvo i produbi prijateljska i praktična saradnja dvije vojske
59 pregleda 6 komentar(a)
Ruski brod, kineski brod, Foto: Shutterstock
Ruski brod, kineski brod, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.06.2017. 19:14h

Kineska mornarička flota krenula je ka Baltičkom moru kako bi učestvovala na zajedničkoj vježbi sa Rusijom.

Ka tom regionu krenula su tri broda predvođena vojnim razaračem, a u blizini je vježbu održao i NATO.

Kako se navodi, kineska flota bi trebalo da se spoji sa ruskim brodovima za vježbe blizu Sankt Peteburga i Kalinjingrada, prenosi AFP i dodaje da će na vježbi, koja će biti održana krajem jula, učestvovati i kineski marinci i helikopteri.

Kineska agencija Sinhua saopštila je da je cilj zajedničke vježbe da se konsoliduje i unaprijedi kinesko-rusko strateško partnerstvo i produbi prijateljska i praktična saradnja dvije vojske.

Sa druge strane, i NATO je održao prve "ratne igre" u tom regionu, sa fokusom na odbranu "Suvalki prolaza", koridora koji je kritičan za bezbjednost baltičkih saveznika, saopštili su danas zvaničnici.

Uski pojas koji se nalazi na poljsko-litvanskoj granici je "u sendviču" između ruske militarizovane enklave Kalinjingrad i Bjelorusije, koja je blizak saradnik Kremlja.

Vojni stratezi upozoravaju da je to "Ahilova peta" istočnog boka NATO, jer bi njegovo oduzimanje odsjeklo tri saveznice i baltičke članice alijanse - Estoniju, Letoniju i Litvaniju.

Moskva stalno negira da ima teritorijalne ambicije i navodi da nedavno postavljanje NATO-a u baltičkoj regiji, na granici Rusije, ometa ravnotežu moći.

Predsjednica Litvanije Dalija Gribauskajte navela je da vježba, fokusirana na dovođenje savezničkih snaga u Suvalki prolaz iz Poljske u Litvaniju , šalje "snažnu poruku o spremnosti NATO i opredjeljenje za obezbjeđivanje bezbjednosti u regionu", prenosi AFP.

"Dok se suočavamo sa prijetnjama, uvjereni smo u sebe, naše saveznike i zajedničke odbrambene sposobnosti", rekla je ona u saopštenju dostavljenom agenciji.

Strahovi da će Rusija pokušati da napadne Suvalki prolaz pojavili su se nakon što je Rusija 2014. godine proglasila aneksiju Krima.

Američki kapetan Džejson Kunc, portparol multinacionalne vježbe izjavio je da je u vježbu, čiji je zvanični naziv "Gvozdeni vuk", uključeno 1.500 vojnika iz SAD, Poljske, Britanije i Litvanije, kao i da se takva vježba održava prvi put.

Bonus video: