Makronu predstoji rekonstrukcija vlade posle pobjede na izborima

Francuski premijer Eduar Filip danas bi trebalo da podnese ostavku prije "tehničke rekonstrukcije" vlade, najavio je portparol vlade Kristof Kastaner
0 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.06.2017. 09:11h

Francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu predstoji rekonstrukcija vlade pošto je njegova nova centristička stranka osvojila većinu na parlamentarnim izborima.

Francuski premijer Eduar Filip danas bi trebalo da podnese ostavku prije "tehničke rekonstrukcije" vlade, najavio je portparol vlade Kristof Kastaner. Kastaner je za radio RTL rekao da očekuje da će "premijer u toku dana, u narednim satima, podnijeti ostavku", što je simboličan i očekivan potez posle izbora.

Sastav nove vlade biće saopšten narednih dana. Makronova Republika u pokretu eliminisala je tradicionalne stranke, ljevicu i desnicu, i sada ima odrešene ruke da sprovede ranije obećane reforme.

Republika u pokretu i njen saveznik, centristički MoDem, imaće između 355 i 403 od 577 mjesta u parlamentu, dok je za apsolutnu većinu neophodno 289 poslanika, naveli su instituti za istraživanje javnog mnjenja.

Kastaner nije želio da kaže da li će ministri za koje se sumnjalo da su povezivani sa korupcionaškim aferama ostati u vladi.