Ko je najpoznatiji bjegunac na svijetu: Kriminalac od malih nogu

Faid je pričao kako je stil života, ali i zločine, oblikovao po ugledu na gangsterske holivudske filmove, naročito "Scarface" i "Heat"
312 pregleda 6 komentar(a)
Redoin Faid, Foto: Beta/AP
Redoin Faid, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.07.2018. 12:46h

Redoin Faid je trenutno najpoznatiji bjegunac na svijetu, nakon što je francuska policija pokrenula operaciju potrage posle spektakularnog bijega iz zatvora helikopterom.

Oslobođen je nakon što su ga oslobodila tri naoružana čovjeka koji su oteli helikopter, držali pilota kao taoca, a zatim uz pomoć dimnih bombi i brusilica uletjeli u sobu za posjetioce gdje je Faid bio sa bratom koji je došao u posjetu.

JWPlayer video mesto

Čovjeka koji je osuđen zbog neuspjele oružane pljačke tokom koje je ubijena policajka, sada traži skoro 3 hiljada njenih kolega.

Helikopter i crni "megan" koji su korišćeni u bjekstvu su nađeni kasnije, a bjegunac navodno potom pobjegao bijelim kombijem.

Faid je rođen 1972. godine u gradu Kreil na sjeveru Francuske, a roditelji su mu imigranti iz Alžira.

Kriminalom se počeo baviti kao tinejdžer, a već u devedesetim je imao svoju bandu koja se specijalizovala za iznude i oružane pljačke.

Faid je pričao kako je stil života, ali i zločine, oblikovao po ugledu na gangsterske holivudske filmove, naročito "Scarface" i "Heat".

Navodno se jednom čak i obratio režiseru Majklu Manu, koji je režirao "Heat", na pariskom filmskom festivalu i rekao mu da je on njegov "tehnički savjetnik".

Prvi bjeg od pravde je zabilježio već 90-ih kada je tri godine bio u bjekstvu u Izraelu i Švajcarskoj, da bi izbjegao optužbe za oružanu pljačku. Faid je tada naučio i hebrejski jezik, glumio ultra-ortdoksnog Jevrejina i navodno bio treniran da koristi oružje od strane izraelskih komandosa.

Uhvaćen je 1998. godine kada je osuđen na 30 hodina zatvora.

Na slobodu je pušten uslovno 2008. godine, pa je opisao svoj kriminalni život u autobiografiji 2009. godine što mu je donijelo nadimak "Pisac" u franuskoj policiji.

U knjizi je tvrdio da je odustao od kriminala, ali je 2011. završio u zatvoru jer je prekršio pravila uslovne. Pobjegao je, međutim, 2013. godine, manje od pola sata nakon što je prebačen u zatvor u blizini Lila, kada je na nišanu držao četiri zatvorska čuvara, a potom dinamitom razbio petoro vrata.

Uhvaćen je nakon šest nedjelja u bjekstvu. Za to bjekstvo je prošle godine osuđen na još 10 godina zatvora, a onda i na još 18 godina zbog pljačke u kojoj je stradala policajka. Žalba je odbijena u aprilu 2018. godine, i tada je potvrđena jedinstvena kazna od 25 godina zatvora.

Bonus video: