O čemu će pregovarati Velika Britanija i EU: Od pecanja do nuklearnih sporazuma

Britanski glavni pregovarač rekao je da će biti izazova, ali da vjeruje da dvije strane mogu da postignu dogovor o uslovima izlaska Britanije koji će biti "u najboljem intersu svih građana", prenio je Bi-Bi-Si
0 komentar(a)
Dejvid Dejvis, Mišel Barnije, Foto: Reuters
Dejvid Dejvis, Mišel Barnije, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.06.2017. 16:20h

Pregovori Evropske unije i Velike Britanije počeli su danas u Briselu sastankom pregovarača Evropske komisije Mišela Barnijea i britanskog ministra za Bregzit Dejvida Dejvisa.

Dejvis je pred početak sastanka rekao da ulazi u pregovore s "pozitivnim i konstruktivnim" stavom i da je odlučan da izgradi "snažno i posebno partnerstvo" s EU.

Britanski glavni pregovarač rekao je da će biti izazova, ali da vjeruje da dvije strane mogu da postignu dogovor o uslovima izlaska Britanije koji će biti "u najboljem intersu svih građana", prenio je Bi-Bi-Si.

Pregovarač EU izjavio je da želi dogovor o ključnim prioritetima i rasporedu "uređenih" pregovora.

"Prvo moramo da riješimo nesigurnosti koje izaziva Bregzit", rekao je Barnije danas, što znači da se razjasni sudbina građana EU u Britaniji i Britanaca u zemljama Unije, kako regulisati granicu između Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Irske i koliko Britanija treba da plati za tekuće obaveze u EU.

Dvije strane će se tokom pregovora prvo fokusirati na izlazak Britanije iz Unije, a tek onda o pregovarati novom odnosu u oblastima kao što su trgovina ili migracije, podsjeća agencija Asošiejted pres.

Britanija se nada da će razvod i budući odnos moći da se razmatra istovremeno, što je ideja koju je Brisel odbacivao.

Pregovori o izlasku obuhvatiće sva pitanja, od odlučivanja u kojim vodama dvije strane mogu da pecaju do ponovnog pregovaranja o nuklearnim sporazumima.

Brisel je upozoravao da Britanija ne može da izađe dok ne plati sve svoje obaveze, uključujući projekte koji bi mogli da se protegnu na narednih 10 godina, kao i svoj udio za penzije zaposlenih u institucijama EU.

Prema procjeni zvaničnika EU, to će iznositi oko 50 milijardi eura, dok neke nezavisne institucije i mediji predviđaju duplo veći iznos.

Tek kada bude ostvaren "dovoljan napredak" EU će razmotriti kreiranje novog odnosa s Britanijom.

EU je saopštila i da neće praviti kompromise kada su u pitanju četiri slobode - slobodno kretanje dobara, kapitala, usluga i radnika.

Zemlje članice EU i Evropski parlament će morati da odobre svaki sporazum, što bi moglo da potraje mjesecima.

Zvaničnici EU su kao realan rok za postizanje sporazuma odredili oktobar, ili najkasnije novembar 2018. Ako do tada ne bude postignut sporazum, dvije strane će možda morati da naprave neki prelazni dogovor, što bi moglo da produži neke elemente sadašnjeg odnosa.

Dejvis: Predstoji dug put, ali naš cilj je jasan: duboko i posebno partnerstvo Velike Britanije i EU

Cilj Velike Britanije je da sa Evropskom unijom (EU) sklopi sporazum "kao nijedan drugi u istoriji", izjavio je ranije danas britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis, na dan zvaničnog početka pregovora o Bregzitu.

"Predstoji dug put, ali naš cilj je jasan: duboko i posebno partnerstvo Velike Britanije i EU, sporazum kao nijedan drugi u istoriji", navodi se u saopštenju Dejvisa uoči sastanka u Briselu.

On je dodao da će Velika Britanija "ostati posvećen partner i saveznik prijateljima širom kontinenta".

Velika Britanija i EU danas u Briselu zvanično počinju pregovore o istupanju te zemlje iz članstva u Uniji (Bregzit) sastankom britanskog ministra Dejvisa i pregovarača Evropske komisije Mišela Barnijea.

Prva etapa pregovora, koji po planu treba da se završe do jeseni 2018, treba da se odnosi na postizanje dogovora o tri pitanja - sudbini evropskih državljana u Velikoj Britanijii posle Bregzita i Britanaca u EU, o granici sa Irskom i finansijama, odnosno iznosu finansijskih obaveza Londona prema EU.

Druga faza pregovora će se odnositi na buduće trgovinske veze Velike Britanije i EU, a konačan dogovor o tome se predviđa izmedju decembra 2017. i proleća 2018.

Pregovaračka pozicija Britanije je oslabljena neuspjehom britanske premijerke Tereze Mej da njena Konzervativna partija osvoji većinu u parlamentu na izborima 8. juna.

Bonus video: