BIVŠI KANCELAR PREMINUO U 88. GODINI

Umro Helmut Kol, ujedinitelj Njemačke

Bivši američki predsjednik Džordž Buš je opisao Helmuta Kola kao "najvećeg evropskog lidera druge polovine dvadesetog vijeka"
217 pregleda 0 komentar(a)
Helmut Kol, Foto: Reuters
Helmut Kol, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Bivši njemački kancelar Helmut Kol koji je ujedinio Njemačku, umro je danas u 88. godini, prenio je list Bild, čija je uprava bliska Kolovom okruženju.

"Preminuo je jutros u svojoj kući u Ludvigshafenu", na jugozapadu Njemačke, dodao je list.

Helmut Kol se nije pojavljivao u javnosti otkako je 2008. doživio moždani udar.

Tvorac ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990. godine, Kol je poslije Drugog svjetskog rata najduže od svih bio na dužnosti kancelara - četiri uzastopna mandata.

Kol se pridružio Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU) neposredno poslije Drugog svjetskog rata i brzo je napredovao u stranačkim redovima u njemačkoj saveznoj državi Rajnland-Palatinat. Premijer te države je postao 1969.

Kancelar je postao 1982. i na tom položaju je bio do 1998. kada je izgubio na izborima od Gerharda Šredera.

Bivši američki predsjednik Džordž Buš je opisao Helmuta Kola kao "najvećeg evropskog lidera druge polovine 20. vijeka".

Kol je bio zagovornik širenja Evrope na istok i s francuskim predsjednikom Miteranom bio je glavni arhitekta Mastrihtskog ugovora i eura, kada je uspio ubijediti skeptično stanovništvo da se odrekne njemačke marke i prihvati ideju jedinstvene evropske valute.

Tokom karijere često je bio predmet podsmjeha zbog krupnog rasta i seoskog porijekla.

Merkel: Kol je promijenio moj život

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da joj je Helmut Kol "promijenio život" ulogom koju je odigrao u ujedinjenju Njemačke.

Ona je rekla da je Kol bio "sreća za Njemce".

Merkel je odrasla u Istočnoj Njemačkoj, a političku karijeru je počela 1990, pod Kolovim pokroviteljstvom.

Junker: Kol je bio sama suština Evrope

Njemački kancelar Helmut Kol predstavljao je "samu suštinu Evrope", izjavio je večeras predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i dodao da će zastave na evropskim institucijama biti na pola koplja.

"Helmutova smrt me je duboko pogodila. Bio je moj mentor, prijatelj i sama suština Evrope. On će nam u velikoj, velikoj mjeri nedostajati", naveo je Junker na Tviteru.

Junker je u drugom, dugom saopštenju na njemačkom jeziku, naveo da je Kol bio "veliki Evropljanin", "pravi saveznik Evrope, koji je svojim životom ispunio evropski dom ne samo mostovima između zapada i istoka, već projektima za bolju budućnost Evrope".

Jedan od najpoznatijih Junekrovih prethodnika, Francuz Žak Delor izjavio je da je Kol bio "građanin Evrope" bez kojeg danas ne bi bilo eura.

Gorbačov: Bio je izuzetna ličnost

Posljednji lider Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov izrazio je poštovanje prema nekadašnjem kancelaru, rekavši da je bio "izuzetna ličnost" i imao "duboko interesovanje za Rusiju".

"Riječ je bez ikakve sumnje o izuzetnoj ličnosti koja je ostavila trag u njemačkoj, evropskoj i svjetskoj istoriji", rekao je Gorbačov.

Po njegovim riječima, Kol se "duboko interesovao za Rusiju" i "upozoravao Zapad na prezriv stav prema ruskim interesima".

Kol i Gorbačov su 16. jula 1990. zajedno prisustvovali potpisivanju sporazuma o uspostavljanju ujedinjene i suverene Savezne Republike Njemačke, slobodne da bude dio NATO saveza. Posljednji sovjetski predsjednik je rekao da je poslije tih "velikih dogadjaja koji nisu bili bez rizika", Kol uvijek "uzimao u obzir interese drugih, i radio na pretvaranju nepovjerenja u povjerenje" dok je stalno "čvrsto branio interese svoje zemlje."

Putin: Kol bio ključan za okončanje Hladnog rata

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je danas Njemačkoj saučešće povodom smrti nekadašnjeg kancelara.

Putin je u poruci njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i predsjedniku Frank-Valteru Štajnmajeru odao priznanje Kolu "za ključnu ulogu koju je odigrao u okončanju Hladnog rata i ujedinjenju Njemačke".

"Iskreno sam se divio njegovoj mudrosti i sposobnosti da donosi uravnotežene i dalekosežne odluke čak i u najtežim trenucima", napisao je Putin.

On je dodao da će Kol "u Rusiji biti zapamćen kao vatreni pristalica prijateljskih odnosa Njemačke i Rusije".

Putin je u vrijeme ujedinjenja Njemačke bio oficir KGB u Istočnoj Njemačkoj.