Dejvis: Pregovori o Bregzitu možda neće početi na dan za kada su predviđeni

On je takođe rekao da komentar bivšeg ministra finansija Džordža Ozborna da je premijerka "mrtva žena koja hoda" nije na mjestu
62 pregleda 3 komentar(a)
Dejvid Dejvis, Foto: Reuters
Dejvid Dejvis, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.06.2017. 11:29h

Britanski ministar za pregovore o izlasku iz Evropske unije (Bregzit) Dejvid Dejvis izjavio je danas da razgovori s Briselom možda neće početi na dan za kada da su predviđeni.

Dejvis je za Skaj njuz (Sky News) rekao da će pregovori početi sljedeće nedjelje, ali ne u ponedeljak, kako je planirano, pošto će na taj dan u britanskom parlamentu biti Kraljičin govor kojim će premijerka Tereza Mej otvoriti novi parlament.

On je nagovijestio da će britanska vlada prihvatiti da se pregovori o tome koliko London treba da plati pri izlasku iz EU održe prije nego što počnu razgovori o trgovinskom sporazumu.

Evropska unija je insistirala da prvo treba napraviti pomak u pregovorima o Bregzitu, pa tek onda krenuti u razgovore o novom trgovinskom sporazumu, dok je vlada Tereze Mej insistirala da to bude istovremeno, ali je promijenila stav poslije prošlonedjeljnih izbora na kojima je izgubila apsolutnu većinu u parlamentu.

Dejvis je ranije rekao da će 19. juna sjesti za pregovarački sto i razgovarati o Bregzitu.

"Naš posao je da nastavimo da vodimo zemlju", rekao je ranije Dejvis ITV televiziju.

Konzervativci Tereze Mej nisu osvojili većinu u parlamentu na izborima prošle nedjelje što znači da im treba podrška sjevernoirske Demokratske unionističke partije (DUP) za formiranje vlade, prenosi Rojters.

Dejvis je, međutim, rekao da konzervativci neće usvojiti gledišta svojih partnera po pitanju kao što je abortus i istopolni brak.

"Ne usvajamo njihove stavove, ne usvajamo njihove politike. Samo smo se vratili sa manjinskom vladom, naša je dužnost da ona funkcionište, naša je dužnost da radimo za britanski narod", rekao je Dejvis.

On je takođe rekao da komentar bivšeg ministra finansija Džordža Ozborna da je premijerka "mrtva žena koja hoda" nije na mjestu.

Bonus video: