Moskva: Aleksej Navaljni uhapšen neposredno pred protest

Uz poruku "mi smo spremni na kompromise ali nećemo dozvoliti da nas ponižavaju", Navaljni je pristalice pozvao da ponesu ruske zastave i da u 14 sati po moskovskom vremenu počnu da mirno šetaju po Tverskoj ulici
0 komentar(a)
Aleksej Navaljni, Foto: Reuters
Aleksej Navaljni, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.06.2017. 11:35h

Najpoznatiji lider ruske opozicije Aleksej Navaljni uhapšen je danas u Moskvi, prenose svjetski mediji.

Kako prenose agencije, Navaljni je uhapšen neposredno pred početak protesta koji je želio da održi u ulici pored Kremlja i ruske Dume, za šta nije imao odobrenje moskovskih vlasti.

Njegova supruga je ranije na Tviteru objavila da ga je ruska policija privela ispred ulaza u stan, neposredno pred početak protesta koji je želio da održi u centru Moskve.

"Protest će ipak biti održan", dodala je ona.

Moskovska policija ranije je odobrila najpoznatijem ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom miting, ali je on promijenio i lokaciju i svrhu protesta.

Naime, kako je javila dopisnica B92 iz Moskve Aleksandra Stojanović Godfroid , 15 sati prije početka najavljene i od strane vlasti odobrene protestne akcije na trgu Saharova, opozicioni lider Navaljni promijenio je akciju u miting i poslao okupljene u šetnju na Tversku ulicu koja izlazi na Kremlj i prolazi pored ruske Dume.

Inače, danas će se u Tverskoj ulici naći i građani koji će doći da proslave Dan Rusije na festivalu "Vrijeme i epohe".

Policija Moskve je već upozorila da ovaj format mitinga nije dobio dozvolu vlasti i da se zbog toga može smatrati nezakonitim.

Navaljni je u tekstu i video obraćanju na svom sajtu ovaj postupak objasnio time da ih je na to natjerala vlast, pokušavajući da ih ponizi i de fakto zabrani opstrukcijom već odobreni miting. On, naime, tvrdi da nijedna moskovska komapnija koja se bavi iznajmljivanjem scene i razglasa za mitinge i okupljanja nije htjela da im iznajmi opremu kada su čuli o kom se događaju radi, prenosi B92.

Navaljni tvrdi da su im u većini ovih kompanija rekli da im je zabaranjeno da iznajme opremu za ovaj protestni miting ali i prijećeno da neće nikada više dobiti nijedan posao u Moskvi.

Uz poruku "mi smo spremni na kompromise ali nećemo dozvoliti da nas ponižavaju", Navaljni je pristalice pozvao da ponesu ruske zastave i da u 14 sati po moskovskom vremenu počnu da mirno šetaju po Tverskoj ulici.

Tverska ulica je jedna od ulica koja će danas ionako biti zatvorena za saobraćaj jer se na njoj, u čast Dana Rusije, održava festival "Vrijeme i epohe".

Objava Navaljnog izazvala je pometnju i rasprave na ruskim društvenim mrežama, ali i među organizacijama koje su prvobitno najavile da će doći na miting Navaljnog.

Tako iz "Otvorene Rusije", organizacije bivšeg oligarha Mihaila Hodorkovskog formirane pred posljednje parlamentarne izbore, poručuju da će svejedno doći na prvobitno mjesto i da će, ako tamo nema ničega, ostaviti svoje plakate i poći u šetnju po Tverskoj ulici.

Organizacije koje se okupljaju protiv planiranog masovnog renoviranja u Moskvi objavile su da neće šetati po Tverskoj ulici već će se držati originalnog plana.

S druge strane, Moskoske vlasti nazvale su najavljenu akciju Navaljnog provokacijom. Načelnik gradske uprave za regionalnu bezbjednost i borbu protiv korupcije Vladimir Černikov rekao je RIA Novostima: "Njih je već upozorilo tužilaštvo da će svi izlasci na mjesto koje nije obobreno biti zabranjeni. To je jedna u nizu provokacija."

Posljednja akcija protiv korupcije održana je 26. marta upravo u Tverskoj lici i na trgu Puškina. Protest nije imao dozvolu za održavanje pa su uslijedila masovna privođenja. Tada je u protestu učestvovalo oko 25.000 ljudi, prema ocjenama medija, a privedeno je 1.030 ljudi.

Taj protest je sve iznenadio, ne samo masovnošću, već prije svega brojem jako mladih učesnika.

Učešće u akcijama, protestima i okupljanjima koje nije odobrila vlast, odnosno koje je zabranila, kažnjavaju se prekršajno- novčanom kaznom ili prinudnim radom do 100 sati, ili zatvorom do 15 dana. Za ponavljanje ovog prekršaja više od dva puta u toku godinu dana osoba može krivično da se goni i maksimalna predviđena kazna je pet godina zatvora.

Bonus video: