Kraj ciklusa koji je počeo s Miteranom: "Kada ljevica odbaci vrijednosti ljevice, bude pobijeđena"

Bivši premijer Bernar Kaznev rekao je da je neophodno " izvući prave zaključke poslije drugog kruga i obnoviti ljevicu na novim i zdravim osnovama"
3 komentar(a)
Francuska, izbori, Foto: Reuters
Francuska, izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.06.2017. 08:16h

Socijalistička partija Francuske pretrpjela je juče istorijski poraz u prvom krugu parlamentarnih izbora i prema predviđanjima imaće manje od 40 poslanika.

Socijalisti su jednoglasni u žaljenju zbog rezultata. Neke od vodećih ličnosti u partiji, uključujući i šefa partije i predsjedničkog kandidata Benoa Amona, lako su izgubili u prvom krugu.

Dok je stranka predsjednika Emanuela Makrona "Republika u pokretu" na putu da osvoji apsolutnu većinu, socijalisti su za vrijeme mandata Fransoa Olanda pali na između devet i deset odsto podrške, što je značajno manje od 29 odsto 2012. što im je tada donijelo 300 poslaničkih mjesta.

Bivši premijer Bernar Kaznev rekao je da je neophodno " izvući prave zaključke poslije drugog kruga i obnoviti ljevicu na novim i zdravim osnovama".

"Kada ljevica odbaci vrijednosti ljevice, bude pobijeđena", rekla je bivša socijalistička ministarka Oreli Filipeti koja je takođe poražena u prvom krugu izbora.

Ona je dodala da "ljevica nije mrtva" i da će biti neophodna da bi se u narednim godinama ljudi "zaštitili od liberalne politike koja će biti vođena".

Analitičari smatraju da je ovaj poraz "kraj ciklusa" koji je počeo izborom Fransoa Miterana za šefa socijalista 1971, 10 godina prije nego što je postao predsjednik Francuske.

Benoa Amon je izrazio volju da učestvuje u obnovi ljevice uprkos izazovima i osporavanjima sa kojim se suočava u svojoj stranci. On je već najavio osnivanje pokreta u kom želi da okupi sve "koji žele renesansu ljevice". Sličan pokret su već pokrenule gradonačelnice Pariza i Lila.

Bonus video: