Sekulić: Još ne znamo konkretno šta predviđa zajedničko tržište Zapadnog Balkana

"Crna Gora je kroz sva svoja djelovanja do sada pokazala da jeste za ekonomske integracije", kazala je Sekulić
2 komentar(a)
Dragica Sekulić, Foto: Svetlana Mandić
Dragica Sekulić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 09.06.2017. 09:52h

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da Crna Gora još uvijek nije dobila konkretan predlog šta znači zajedničko regionalno tržište Zpadnog Balkana, čije formiranje predlaže Evropska unija.

Naime, Evropska unija, kako je nedavno kazao evropski komesar za proširenje Johanes Han se nada da će lideri zapadnobalkanske šestorke na predstojećem samitu u Trstu 12. jula, postići dogovor o stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta koje bi moglo da zaživi u narednih godinu.

"Očekujemo da ćemo 12. jula na samitu u Trstu ili u susret njegovom održavanju dobiti konkretna predlog. Crna Gora je kroz sva svoja djelovanja do sada pokazala da jeste za ekonomske integracije. Šta su te ekonomske integracije do sada podrazumijevale, to je veoma dobar odziv Crne Gore u pogledu njenih obaveza u okviru CEFTA, u pogledu članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i kroz svoje djelovanje u procesu pregovora sa EU", kazala je Sekulić nakon što je sa komesarom Hanom, obišla gradilište trafostanice u Lastvi Grbaljskoj.

Ona je dodala da se još ne zna šta se podrazumijeva pod zajendičkim regionalnim tržištem, da li je to carinska unija, zajedničko tržište, ekonomska integracija regiona...

"Crna Gora je i do sada bila u regionu, ona koja je povezivala, a ne razdvajala, i vjerujem da će to biti i u ovom slučaju, ali naravno uz poštovanje njenog tržišta, poštovanje njenih obaveza i poštovanje svega onoga što je do sada radila kroz članstvo u svim organizacijama koje se bave ekonomijom i trgovinom", navela je Sekulić.

Bonus video: