Erdogan odobrio slanje vojske u Katar

Turski predsjednik izjavio je da izolovanje Katara neće riješiti probleme i da će Ankara učiniti sve što može da doprinese okončanju regionalne krize
57 pregleda 1 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.06.2017. 08:18h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan potvrdio je zakon o slanju trupa u Katar, nakon što je nekoliko arapskih zemalja dovelo u izolaciju tu državu jer, kako smatraju, podržava islamske militante.

Turski parlament usvojio je prijedlog zakona, a Erdogan ga je odmah potvrdio, saopšteno je kasno sinoć iz predsjedničke kancelarije. Zakon je danas objavljen u Službenom glasniku. Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Egipat i još neke zemlje prekinuli su odnose sa Katarom, optužujući zvaničnu Dohu da podržava militante i njihovog velikog suparnika Iran. Katar tvrdi da su te optužbe neosnovane. Erdogan je sinoć potvrdio i sporazum o saradnji u oblasti vojne obuke sa Katarom. Prijedlozi oba zakona pripremljeni su prije izbijanja krize. Turski predsjednik izjavio je da izolovanje Katara neće riješiti probleme i da će Ankara učiniti sve što može da doprinese okončanju regionalne krize. Turska održava dobre odnose sa Katarom i nekoliko svojih arapskih susjeda. Ankara i Doha pružaju podršku Muslimanskom bratstvu u Egiptu i pobunjenicima koji se bore protiv sirijskog predsjednika Bašara el Asada.

Bonus video: