Salvini želi ukidanje sankcija Rusiji do kraja godine

Rim već više mjeseci pokušava da od EU dobije ako ne potpuno ukidanje sankcija onda bar njihovo olakšavanje
331 pregleda 1 komentar(a)
Mateo Salvini, Foto: Reuters
Mateo Salvini, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.07.2018. 12:41h

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini rekao je danas u Moskvi da želi ukidanje sankcija Rusiji do kraja ove godine.

Salvini, koji je i potpredsjednik vlade i lider ekstremno desničarske partije Liga, rekao je da želi da "na dobar način i brojkama" ubijedi svoje evropske partnere da okončaju ekonomske sankcije uvedene poslije pripajanja Krima Rusiji 2014. godine.

Iako je odbio da potvrdi da će uložiti veto na produženje sankcija, on je rekao da za postizanje ciljeva "ne isključuje nijednu opciju".

"Italija je evropska zemlja koja najviše trpi zbog sankcija Rusiji", naveo je Salvini, dodavši da želi da se pronađu nove mogućnosti za ekonomsku saradnju malih i srednjih preduzeća iz dvije zemlje.

Novi italijanski premijer Đuzepe Konte je još u junu rekao da se Italija zalaže za "reviziju" ekonomskih sankcija Rusiji.

Rim već više mjeseci pokušava da od EU dobije ako ne potpuno ukidanje sankcija onda bar njihovo olakšavanje.

"Potpuno je legitimno da Rusija sjedi za stolom sa velikima", rekao je Salvini na temu povratka Rusije u G7.

Lider Lige je posjećivao Rusiju prije ulaska u vladu i izražavao simpatije prema toj zemlji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Salvini je u Moskvi juče gledao finale Svjetskog prvenstva a danas se sastao s predstavnicima ruskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost, i govorio o mogućoj saradnju u "borbi protiv islamskog terorizma" i "ilegalne imigracije", koja je među glavnim prioritetima nove italijanske vlade.

Bonus video: