"Napadaču iz Londona odbijan azil u Velikoj Britaniji, ostao zahvaljujući dozvoli za boravak u EU"

Irski mediji objavili su da je irska lična karta pronađena kod tijela Reduana, a premijer Enda Keni potvrdio je da je jedan od napadača živio u Irskoj neko vrijeme, ali da nije privukao pažnju policije
0 komentar(a)
Rašid Reduan, Foto: Reuters
Rašid Reduan, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.06.2017. 18:55h

Jednom od trojice napadača koji su ubili sedam osoba u Londonu odbijen je zahtev za azil u Britaniji, ali je mogao da ostane u toj zemlji zahvaljujući dozvoli za boravak u EU koju je dobio u Irskoj, javila je danas irska državna televizija RTE.

Britanska policija objavila je imena trojice napadača iz Londona, među kojima je i Rašid Reduan (30) iz istočnog Londona, koji je tvrdio da ima marokansko i libijsko porijeklo, podsjeća Rojters.

Irski mediji objavili su da je irska lična karta pronađena kod tijela Reduana, a premijer Enda Keni potvrdio je da je jedan od napadača živio u Irskoj neko vrijeme, ali da nije privukao pažnju policije.

Irska televizija RTE navodi, ne pozivajući se na izvore, da je Reduanu odbijen zahtjev za azil u Britaniji, ali mu je izdata boravišna karta "4 EU FAM" nakon što se oženio u Irskoj 2012. godine, što mu je omogućilo da podnese zahtjev za dozvolu da ostane u Britaniji kada je napustio Irsku.

Karta "4 EU FAM" omogućuje članu porodice koji nije državljanin zemlje koja je dio Evropskog ekonomskog prostora da ostane u EU.

Policija je juče objavila imena dvojice od trojice napadača, a riječ je o Huramu Šazadu Butu, koji je bio poznat policiji i MI5, i Rašidu Reduanu.

Ime trećeg napadača obavljeno je danas - radi se o 22. godišnjem Jusufu Zagbi, italijanskom državljaninu porijeklom iz Maroka, koji je živio u istočnom Londonu.

Polciija je ubila sva tri napadača.

Bonus video: