"SLOVAČKA NEĆE NAPUSTITI ALIJANSU"

Lajčak Lavrovu: Sve normalne i ozbiljne političke snage i građani smatraju da je NATO garancija bezbjednosti

Referendum i odlazak iz NATO u Slovačkoj zagovaraju jedino Kotlebini desničarski ekstremisti koje bojkotuju i parlamentarne stranke i predsjednik Slovačke Andrej Kiska i premijer Robert Fico, koji tu stranku nazivaju fašističkom zbog veličanja marionetskog slovačkog klerofašističkog režima u vrijeme Drugog svjetskog rata
1 komentar(a)
Miroslav Lajčak, Sergej Lavrov, Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Rusije
Miroslav Lajčak, Sergej Lavrov, Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Rusije
Ažurirano: 06.06.2017. 15:17h

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak izjavio je danas u Kalinjingradu poslije sastanka sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom da Slovačka sigurno neće prva izaći iz NATO.

"Slovačka neće biti prva zemlja koja će izaći iz NATO", rekao je Lajčak novinarima na pitanje o referendumu za izlazak iz NATO koji pokušavaju da izdejstvuju slovački ekstremisti iz Narodne stranke naša Slovačka Marijana Kotlebe.

Slovački ministar spoljnih poslova rekao je da tom referendumu značaj pridaju u Rusiji, a ne i u Slovačkoj, prenijeli su slovački mediji.

"Odlazak iz NATO nije na dnevnom redu zato što sve normalne, ozbiljne političke snage i stranke i naši građani smatraju da je NATO garancija bezbjednosti", rekao je Lajčak.

Referendum i odlazak iz NATO u Slovačkoj zagovaraju jedino Kotlebini desničarski ekstremisti koje bojkotuju i parlamentarne stranke i predsjednik Slovačke Andrej Kiska i premijer Robert Fico, koji tu stranku nazivaju fašističkom zbog veličanja marionetskog slovačkog klerofašističkog režima u vrijeme Drugog svjetskog rata.

"Smatramo da je dijalog s Rusijom veoma važan u ovoj veoma složenoj međunarodnoj situaciji. Diplomate smo i naš prvorazredni zadatak je da vodimo dijalog. S mojim resornim kolegom Sergejom Lavrovom razgovarali smo danas u Kalinjingradu o potrebi da održavamo otvorene kanale komunikacije", napisao je Lajčak na Fejsbuku poslije sastanka.

Lavrov je danas Lajčaku obećao svu moguću pomoć i podršku Rusije tokom Lajčakovog predsjedavanja 72. Generalnom skupštinom UN.

"Cijenimo naše bilateralne odnose i kontakte na najvišem nivou", kazao je Lajčaku Lavrov a takođe je, kako je javila ruska agencija TASS, zahvalio Slovačkoj za uzornu brigu o grobovima vojnika Crvene armije koji su poginuli oslobađajući istočnu Evropu od nacista.

Preporučujemo za Vas