"Letjeli blizu granice s Rusijom": MiG-31 presreo norveški, Su-27 američki avion

Rusko ministarstvo nije navelo gdje se tačno dogodilo presrijetanje
63 pregleda 0 komentar(a)
Mig 31, Foto: Shutterstock
Mig 31, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.06.2017. 15:39h

Ruski borbeni avion "MiG-31" presreo je danas norveški patrolni protivpodmornički avion iznad Barencovog mora u blizini ruske granice, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

To je drugi put danas da je ruski borbeni avion presreo letjelicu druge države.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da je ruski avion takođe danas presreo američki strateški bombarder koji je letio blizu vazdušnog prostora Rusije.

Ministarstvo odbrane je navelo da je jutros usmjerilo avion "Su-27" u oblast nad Baltičkim morem pošto su ruski radari primijetili avion koji leti uz granicu. Ministarstvo je navelo da je ruski avion letjelicu identifikovao kao američki strateški bombarder "B-52" koji je pratio dok se nije udaljio od granice.

Rusko ministarstvo nije navelo gdje se tačno dogodilo presrijetanje.

Slični incidenti dešavali su se i ranije blizu ruskog vazdušnog prostora. U septembru je ruski lovac prošao na tri metra od letjelice za osmatranje američke mornarice, što su zvaničnici SAD nazvali nebezbjednim presretanjem nad Crnim morem. U drugom incidentu, krajem prošle godine, ruski avion nadlijetao je nad američkim vojnim brodom "Donald Kuk" (USS Donald Cook) na oko 10 metara.

Portparol američke komande u Evropi rekao je da ne može da potvrdi navode ruskog ministarstva.

Bonus video: