Stardžon: Škotska nezavisna do 2025. godine

"Mislim da će Škotska biti nezavisna, ali to je ipak izbor naroda Škotske", kazala je Stardžon u intervjuu za ITV Tonight
2 komentar(a)
Nikola Stardžon, Foto: Reuters
Nikola Stardžon, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.06.2017. 12:35h

Premijerka Škotske Nikola Stardžon kazala je da vjeruje da će Škotska biti nezavisna od Ujedinjenog Kraljevstva do 2025. godine.

"Mislim da će Škotska biti nezavisna, ali to je ipak izbor naroda Škotske", kazala je Stardžon u intervjuu za ITV Tonight.

Liderka SNP je podsjetila da su Škoti u velikoj većini glasali za ostanak u Evropskoj uniji.

Zato Stardžon želi još jedan referendum o nezavisnosti i planira ga negdje između jeseni 2018. i proljeća 2019. godine, što bi omogućilo Škotima da ocijene dogovor o Bregzitu koji napravi Velika Britanija.

Škotska je na prethodnom referendumu u septembru izglasala ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali je tada argument za ostanak bio i to što su zajedno bili član EU.

"Govorili su nam 2014. godine da ćemo izgubiti mjesto EU, ako izglasamo nezavisnost. Zato smo i glasali kao što smo glasali, da bismo zaštitili naše mjesto u EU", objasnila je Stardžon.

Ona smatra da je posle svega Škotska u demokratski neodrživoj poziciji, jer se u Britaniji ponašaju kao da nikoga ne zanima stav te zemlje.

Bonus video: