Dodon: Putin me je uvjerio da je protjerivanje moldavskih diplomata jedina kontramjera

Pozitivan razvoj na polju izvoza, migracija, legalizacije i amnestije će biti nastavljen, istakao je Dodon
0 komentar(a)
Igor Dodon, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Igor Dodon, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.06.2017. 10:29h

Protjerivanje moldavskih diplomata iz Rusije je jedina uzvratna mjera Moskve na potez koji je prethodio u Moldaviji.

To je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao svom moldavskom kolegi Igoru Dodonu, koji je sa tom informcijom izašao u medije.

"Upravo sam razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i detaljno smo pričali o tom pitanju. Danas me je ruski predsjednik uvjerio da neće biti preduzimani drugi koraci", izjavio je predsjednik Moldavije za TV Rusija 24, prenio jeTASS.

Pozitivan razvoj na polju izvoza, migracija, legalizacije i amnestije će biti nastavljen, istakao je Dodon.

Pet moldavskih diplomata u Moskvi proglašeno je za nepoželjne i naloženo im je da napuste Rusiju u roku od 72 sata kao odgovor na protjerivanje pet ruskih diplomata iz Kišinjeva, saopštilo je u srijedu rusko ministarstvo spoljnih poslova.

"Savjetnik Ambasade Moldavije u Rusiji pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gdje mu je uručena nota u kojoj se navodi da je u odgovoru na protjerivanje petoro ruskih diplomata iz Kišinjeva 29. maja, petoro zaposlenih u moldavskoj diplomatskoj misiji u Moskvi proglašeno 'personama non grata'", navodi se u saopštenju.

Moldavskim diplomatama je dat rok od tri dana sa napuste teritoriju Ruske Federacije, prenosi TASS.

Takođe je navedeno da se ruska strana nada da će Kišinjev uvidjeti kontraproduktivnost svojih neprijateljskih akcija prema Rusiji i da je destruktivan karakter koraka koje je preduzela Moldavija, u suprotnosti sa principima partnerstva i uzajamnog povjerenja.

Dodon je ranije na Međunarodnom ekonomskom forumu rekao da smo svjedoci diplomatskog skandala oko protjerivanja ruskih diplomata od strane moldavske vlade, kako bi se narušili odnosi dvije zemlje.

On je naglasio da je njegov zadatak, kao novog predsjednika Moldavije, da napravi balans između EU i Rusije, ali i da spriječi antirusku politiku u njegovoj zemlji.

Bonus video: