Orban: Soroševa izjava o mafijaškoj državi u Mađarskoj je objava rata

Orban je rekao da Soroš plaća mreže nevladinih organizacija koje "nalik agentima" ulažu napore u sprovođenje njegove politike, uključujući promovisanje migracije u Mađarskoj i drugim djelovima Evrope
0 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: Reuters
Viktor Orban, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.06.2017. 11:39h

Mađarski premijer Viktor Orban izavio je danas da tvrdnje američkog milijardera mađarskog porijekla Džordža Soroša o korupciji i stvaranju "mafijaške države" u Mađarskoj predstavljaju "objavu rata".

Orban je rekao da Soroš plaća mreže nevladinih organizacija koje "nalik agentima" ulažu napore u sprovođenje njegove politike, uključujući promovisanje migracije u Mađarskoj i drugim djelovima Evrope.

Komentarišući jučerašnju Soroševu izjavu, Orban je rekao da je njegova politika "elitistička i antidemokratska".

Premijer Mađarske je optužio nevladine organizacije koje podržava Soroš da nisu transparentne i da su nalik mafiji.

Soroš je u četvrtak u Briselu optužio Orbana da stvara "mafijašku državu" serijom koraka koji podrivaju slobode i kritikovao novi mađarski zakon o obrazovanju koji prijeti opstanku Centralnoevropskog univerziteta (CEU) koji je osnovao u Budimpešti 1991. godine.

Američki milijarder je pohvalio Mađare zbog velikih demonstracija prethodnih mjeseci, održanih u znak podrške CEU, čiji je opstanak u Budimpešti pod znakom pitanja pošto je Orbanova stranka Fides usvojila novi zakon u aprilu.

Soroš (86), koji je preživio holokaust u Mađarskoj tokom Drugog svjetskog rata, postao je jedna od najomraženijih ličnosti populista i nacionalista. Oni osuđuju njegovu podršku liberalnim vrijednostima, pravima LGBT populacije, žena i izbjeglica, i krive njegove finansijske spekulacije za teškoće koje su mnogi osjetili od izbijanja ekonomske krize.

Bonus video: