LIDERI KONZERVATIVACA I LABURISTA RAZLIČITO O IZLASKU IZ EU

Mej: Korbin ne vjeruje u Britaniju, nema plan; Korbin: Ona izlaže riziku britansku ekonomiju

Mejova je svojim pristalicama na predizbornom skupu u sjevernoj Engleskoj rekla da će prošlogodišnja referendumska odluka Britanaca da napuste EU omogućiti mnoštvo novih prilika kako će se to izvršiti, ako birači odluče da ona ostane premijerka
0 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Reuters
Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Britanska premijerka Tereza Mej i lider britanske opozicije Džeremi Korbin izneli su danas, u kampanji za parlamentarne izbore 8. juna, različite stavove o najboljem načinu izlaska njihove zemlje iz Evropske unije.

Mejova je svojim pristalicama na predizbornom skupu u sjevernoj Engleskoj rekla da će prošlogodišnja referendumska odluka Britanaca da napuste EU omogućiti mnoštvo novih prilika kako će se to izvršiti, ako birači odluče da ona ostane premijerka.

"Ako tako odluče, uvjerena sam da možemo zajedno ispuniti obećanje o Bregzitu i izgraditi snažniju, pravedniju i prosperitetniju Britaniju nego što je danas", rekla je Tereza Mej.

Iako nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se ubjedljiva prednost njene Konzervativne partije nad Laburističkom partijom znatno smanjuje posljednjih dana, ona se još uvijek drži strategije da fokus njene kampanje bude na lideru laburista Korbinu, za kojeg kaže da je nesposoban da vodi pregovore s EU o Bregzitu koji treba da počnu krajem juna.

"On ne vjeruje u Britaniju. On nema plan. On nema ono što je potrebno", rekla je Mej za Korbina.

Džeremi Korbin rekao je danas da Tereza Mej i njeni konzervativci izlažu britansku ekonomiju riziku, zauzimajući nepotrebno tvrd stav prema EU povodom uslova za Bregzit, što bi moglo da dovede do sloma tih pregovora.

On je naveo da bi napuštanje EU bez sklapanja novog trgovinskog sporazuma bio najgori mogući ishod koji bi mogao da dovede do gubitka visoko plaćenih radnih mjesta u Velikoj Britaniji.

"To bi značilo previsoke carine na robu koju izvozimo, na primjer, dodatnih 10 odsto na izvoz automobila, uz rizik da ključni proizvodjači napuste (Veliku Britaniju) i odu na evropsko kopno", rekao je Korbin.