Umro Alois Mok, bivši vicekancelar, ministar i jedan od "očeva" članstva Austrije u EU

Fotografije Moka i njegovog mađarskog kolege Đule Horna obišle su svijet. Dvojica političara učestvovala su u jsečenju bodljikave žice, simbola Hladnog rata, na granici između dvije zemlje
101 pregleda 0 komentar(a)
Alois Mok, Foto: Reuters
Alois Mok, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.06.2017. 15:06h

Bivši austrijski vicekancelar i ministar spoljnih poslova Alois Mok umro je u 83. godini, javili su danas austrijski mediji.

Važio je za jednog od očeva austrijskog učlanjenja u EU, navode mediji.

Mok je bio ministar spoljnih poslova od 1987. do 1995. i deset godina je bio na čelu stranke Austrijske narodne partije (OVP). Bio je vicekancelar od 1987. do 1989. godine.

Doprinio je bržem padu "Gvozdene zavjese" u junu 1989. godine.

Fotografije Moka i njegovog mađarskog kolege Đule Horna obišle su svijet. Dvojica političara učestvovala su u jsečenju bodljikave žice, simbola Hladnog rata, na granici između dvije zemlje.

Austrijski predsjednik Aleksander Van der Belen rekao je je da je Mok bio otac ulaska Austrije u EU i veliki Evropljanin.

"Bio je političar usmjeren na konsenzus koji se uvijek trudio da ono što je zajedničko postavi iznad onoga što dijeli", rekao je Van der Belen.

Evropski komesar za prošrenje Johanes Han je na svom Tviter nalogu napisao: "Sa Aloisom Mokom izgubili smo jednog velikog Evropljanina. Moje saučešće njegovoj supruzi Edit".

Mok je rođen 10. juna 1934. godine u katoličkoj porodici koja se protivila usponu nacionalsocijalista.

Iz politike se povukao oko 1999. pošto je obolio od Parkinsonove bolesti.

Bonus video: