EU NE BI TREBALA DA BUDE TALAC BREGZITA

Šefovi diplomatija V4, baltičkih i nordijskih zemalja: Rusija sve nepredvidivija

Šef norveške diplomatije rekao je da je za cijelu grupu četiri zemlje V4, četiri baltičke republike i četiri skandinavske zemlje najbolja i najveća garancija ideja Evrope koja dalje sarađuje u raznim oblastima
0 komentar(a)
Vitold Vaščikovski, Foto: Reuters/MP
Vitold Vaščikovski, Foto: Reuters/MP
Ažurirano: 30.05.2017. 17:09h

Šefovi diplomatija zemalja Višegradske četvorke, baltičkih republika i nordijskih zemalja ocjenili su danas na sastanku u Sopotu na sjeveru Poljske da je veliki istočni susjed Rusija sve nepredvidljiviji.

"Diskusijom je dominirao problem bezbjednosti zato što puno zemalja našeg regiona leži u bliskom susedstvu ukrajinsko-ruskog sukoba. Puno zemalja naše dvanaestorke osjeća razne izgrede i provokacije sa ruske strane", kazao je na konferenciji za novinare poslije sastanka šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski.

Ministar spoljnih poslova Norveške Borge Brende upozorio je da je Evropska unija dužna da obezbjedi da zemlje članice i dalje kao do sada ne znaju šta je to rat i da ne budu pogođene sukobima.

"Živimo danas u takvom svetu, u Evropi, u kome je puno izazova: naš susjed na istoku, Rusija je sve više nepredvidljiv, a problem je takođe i migracija. Nažalost vidimo samo vrh ledenog brijega. Izazova će biti još više i sa tim moramo da računamo u narednim godinama", kazao je Brende.

Šef norveške diplomatije rekao je da je za cijelu grupu četiri zemlje V4, četiri baltičke republike i četiri skandinavske zemlje najbolja i najveća garancija ideja Evrope koja dalje sarađuje u raznim oblastima.

Domaćin sastanka Vitold Vaščikovski izjavio je da Evropska unija ne bi trebalo da bude "talac Bregzita" i migracijske krize već da treba bez obzira na te probleme koje rješava da krene u reforme.

"Ako je druga po snazi evropska privreda rešila da izađe iz Evrope, to znači da su žitelji Velike Britanije osjećali da nisu zadovoljni članstvom u EU, a ako je tako, to znači da u EU treba nešto popraviti. Poljska ima jasnu koncepciju koju iznosi već neko vreme. Treba ponovo definisati ulogu evropskih institucija, ulogu Evropske komisije, Evropskog savjeta, odnos Evropskog i nacionalnih parlamenata", rekao je Vaščikovski.

Ministri spoljnih poslova Višegradske grupe sastaju se redovno s kolegama iz baltičkih i skandinavskih zemalja u formatu 4+8 od 2013. godine.