"OBNOVITI U ŠTO KRAĆEM ROKU"

Oskrnavljen grob Šarla de Gola: Nepoznata osoba slomila krst

Incident se dogodio na nacionalni dan Otpora, 27. maj, koji je ustanovio francuski parlament 2014. godine. Dan je posvećen sjećanju na vrijednosti Pokreta otpora tokom Drugog svjetskog rata, čiji je vođa bio De Gol
118 pregleda 1 komentar(a)
Šarl de Gol, Foto: Wikipedia
Šarl de Gol, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 28.05.2017. 07:59h

Grobnica bivšeg francuskog predsjednika Šarla de Gola u mjestu Kolombe-le-de-Egliz, na istoku Francuske, oskrnavljena je u subotu poslije podne, prenijeli su danas francuski mediji.

Grobnicu, koja je pod video nadzorom, oskrnavila je jedna osoba koja se popela na nadgrobnu ploču i oborila krst, javila je agencija Frans pres.

List Nuvel opservater prenio je da je slomljen krst visine metar i po i dodao da se incident brzo dogodio i da je trajao nekoliko minuta.

Lokalna žandarmerija saopštila je da se za osobom starom oko 30 godina još traga.

Jelisejska palata saopštila je kasno sinoć da su preduzete sve mjere da se grobnica generala De Gola, vođe francuskog pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu, obnovi u što kraćem roku, a premijer Eduar Filip ocijenio je da je "čin skrnavljenja De Golovog groba, čin protiv Francuske".

Incident se dogodio na nacionalni dan Otpora, 27. maj, koji je ustanovio francuski parlament 2014. godine. Dan je posvećen sjećanju na vrijednosti Pokreta otpora tokom Drugog svjetskog rata, čiji je vođa bio De Gol.

Šarl de Gol (1890-1970), bio je vođa Slobodne Francuske tokom Drugog svjetskog rata i osnivač Pete republike 1958. godine. Bio je predsjednik Francuske od 1959. do 1969. godine.

U grobnici, koju godišnje posjeti oko 100.000 ljudi, nalaze se posmrtni ostaci generala, njegove supruge Ivon i ćerke An.

General, čija je ideologija poznata kao degolizam ili golizam, i danas ima ogromno poštovanje širom Francuske i u svijetu, a njegovo predsjedništvo gleda se kao povratak Francuske na političku stabilnost i međunarodnu scenu.

Naglasak na francusku nezavisnost koja je uveliko karakterisala De Golovu vladu i danas je kamen temeljac francuske spoljne politike, zajedno sa poboljšanjem odnosa sa bivšim rivalom Njemačkom, što se i danas u obje zemlje gleda kao temelj evropskih integracija.