Britanci "bijesni": Obustavili razmjenu informacija o napadu sa SAD

Portparol policijske jedinice za borbu protiv terorizma je rekao da su se se istražitelji "oslonili na povjerenje" partnera širom svijeta, ali da su ti "odnosi i istraga ugroženi kada je to povjerenje narušeno"
0 komentar(a)
Mančester eksplozija, Foto: Reuters
Mančester eksplozija, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.05.2017. 07:57h

Britanska policija, koja istražuje samoubilački bombaški napad u Mančesteru, obustavila je razmjenu informacija sa SAD pošto su neki obaveštajni podaci "procureli" u američkim medijima, javio je danas BBC.

BBC navodi da se mančesterska policija nada da će uskoro biti ponovo uspostavljena normalna razmjena obavještajnih podataka, ali da je "trenutno bijesna", prenosi Tanjug.

AFP je istovremeno javio da je britanska policija saopštila da curenje informacija o terorističkom napadu u Mančesteru ugrožava istragu.

Portparol policijske jedinice za borbu protiv terorizma je rekao da su se se istražitelji "oslonili na povjerenje" partnera širom svijeta, ali da su ti "odnosi i istraga ugroženi kada je to povjerenje narušeno".

Američki mediji su objavili fotografije koje navodno prikazuju eksplozivnu napravu korišćenu u napadu u Mančesteru.

"Njujork tajms" je juče objavio fotografije koje navodno prikazuju mogući detonator, bateriju, navrtnje i šrafove korišćene za šrapnele, kao i djelove ranca korišćenog u napadu, objavio je CNN.

"Tajms", ne navodeći izvor, piše da su britanske vlasti omogućile pristup fotografijama predmeta pronađenih na mjestu eksplozije.

Britanska premijerka Tereza Mej izraziće danas zabrinutost povodom curenja obavještajnih podataka u američkim medijima o samoubilačkom bombaškom napadu u Mančesteru tokom sastanaka sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom na samitu NATO u Briselu, objavio je "Gardijan".

Britanska vlada "bijesna" je zbog curenja niza detalja u vezi sa istragom o napadu na koncertu američke pjevačice Arijane Grande u ponedjeljak, u kojem su ubijene 22 osobe, navodi Rojters pozivajući se na Skaj njuz.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rud nazvala je u srijedu "iritantnim" to što su detalji o bombaškom napadu na koncertu u Mančesteru "procureli" do američkih medija, prije nego što su objavljeni u Britaniji, navodeći da je o tome razgovarala sa vlastima SAD i da se to ne smije ponoviti.

"Britanska policija je bila veoma jasna da želi da kontroliše protok informacija da bi se zaštitio integritet operacije...Tako da je iritantno kada informacije dođu iz drugih izvora i ja sam bila potpuno jasna sa našim prijateljima da se to ne smije ponoviti", istakla je Rud.

Upitana da li su time američke vlasti ugrozile istragu, Rud je odgovorila da "ne bi išla tako daleko".

Bonus video: