"POLJSKA VOJSKA ĆE BITI U STANJU DA ODBRANI ZEMLJU TEK ZA 12 GODINA"

Maćerevič: Rusija će izazivati regionalni sukob s jednom ili više članica NATO

Rusija smanjuje asimetriju snaga u odnosu na NATO preko sajber napada i prijetnji da će upotrijebiti taktičko nuklearno oružje. Ruska Federacija ostaje glavni izvor nestabilnosti u susjedstvu istočnog krila NATO"
3 komentar(a)
Antoni Maćerevič, Foto: Reuters
Antoni Maćerevič, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.05.2017. 17:33h

Ministar odbrane Poljske, Antoni Maćerevič izjavio je danas u Varšavi povodom nove koncepcije odbrane da će armija biti u stanju da odbrani Poljsku tek za 12 godina, a glavni rizik vidi u tome što Rusija može da izazove regionalni ograničeni sukob sa jednom ili više članica NATO.

"Oružane snage nisu bile do sada u stanju da obave svoju ustavnu obavezu da odbrane zemlju. U perspektivi od najdalje 12 godina Poljsku će moći da odbrane njene vlastite oružane snage", kazao je Maćerevič.

Ministar Maćerevič sa saradnicima je danas u Akademiji vojnih vještina predstavio novu koncepciju odbrane Poljske.

Prethodne poljske vlade ali i saveznike u Evropskoj uniji Maćerevič je kritikovao da su na pogrešnim tezama i zabludama modernizovali armiju i izraĐivali koncepciju poljske i evropske odbrane.

"Nisu razumjeli prijetnje. Smatralo se da će u narednim decenijama Evropa biti bezbjedan i stabilan kontinent, a da Evropu i Poljsku neće ugroziti veći sukob. To je greška koju nismo napravili samo mi. Ali drugačija je prijetnja za one zemlje koje su dalje od epicentra agresije, a drugačija za Poljsku koja leži na granici i u izvjesnom smislu je zemlja na frontu", kazao je Maćerevič.

Nova koncepcija odbrane Poljske kako je predstavio Maćerevič glavnu prijetnju vidi u agresivnoj politici Rusije koja teži da ojača svoju poziciju gazeći međunarodno pravo, primjenjujući silu na druge države, destabilizijući međunarodne strukture Evropske unije i NATO i pokušavajući da oslabi evroatlantske veze Evrope i SAD.

"Realna je perspektiva da će Rusija izazivati regionalni sukob s jednom ili više članica NATO. Rusija smanjuje asimetriju snaga u odnosu na NATO preko sajber napada i prijetnji da će upotrijebiti taktičko nuklearno oružje. Ruska Federacija ostaje glavni izvor nestabilnosti u susjedstvu istočnog krila NATO", citirala je dio teza koncepcije poljska privatna televizija TVN24.

Maćerevič je takodđe kazao da Poljska armija mora da posveti veću pažnju Baltičkom moru.

"Moramo da promijenimo pristup odbrani Baltičkog mora. Podmornice moraju da budu opremljene ne samo odbrambenim elementima, već i onima za odvraćanje", rekao je Maćerevič u intervjuu za današnji Naš djenjik.

Preporučujemo za Vas