JIRŽI KAJINEK NA SLOBODI

Češka: Zeman pomilovao dvostrukog plaćenog ubicu osuđenog na doživotnu robiju

"Drago mi je što sam ponovo na slobodi. Zahvalan sam predsjedniku za pomilovanje. On nije rekao da sam nevin već se opredijelio za milosrđe", rekao je Kajinek masi novinara koji su ga čekali ispred zatvora
1 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Reuters
Miloš Zeman, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.05.2017. 13:29h

Predsjednik Češke Miloš Zeman potpisao je danas pomilovanje najpoznatijem češkom osuđeniku Jiržiju Kajineku, plaćenom ubici koji je osuđen na doživotnu robiju zato što je 1993. godine u Plzenu ubio jednog češkog privrednika i njegovog tjelohranitelja, dok je drugi tjelohranitelj napad preživio.

Zeman je najavio to kontroverzno pomilovanje još 11. maja a posljednjih šest dana ispred zatvora Rinovice na sjeveru Češke kampovali su novinari da ne propuste trenutak kada će izaći na slobodu Kajinek kome je medijsku slavu u cijeloj zemlji svojevremeno donijelo spektakularno bjekstvo iz strogo čuvanog zatvora 2000. godine.

Zemanov portparol Jirži Ovčaček saopštio je danas novinarima da je sastavni dio pomilovanja uslovni rok od sedam godina tokom kojih Kajinek ne smije da počini nijedno krivično djelo.

"Drago mi je što sam ponovo na slobodi. Zahvalan sam predsjedniku za pomilovanje. On nije rekao da sam nevin već se opredijelio za milosrđe", rekao je Kajinek masi novinara koji su ga čekali ispred zatvora.

Kajinek o kome je snimljen i igrani film i ima u Češkoj mnogo podržavalaca zamolio je novinare da mu nakon 23 godine provedene u zatvoru obezbijede malo privatnosti.

"Nije mi drago što i zbog tog pomilovanja Kajinek koji je hladnokrvni ubica postaje slavna ličnost. Ukoliko je Kajinek nekakva ličnost, onda je negativna", kritikovao je danas to kontroverzno pomilovanje češki premijer Bohuslav Sobotka.

Predsjednik Zeman je nakon izbora na čelo Češke izjavio da za razliku od svojih prethodnika, predsjednika Vaclava Havela i Vaclava Klausa namjerava da svede na najmanju moguću mjeru pomilovanja i to samo na uzan krug probranih iz humanitarnih razloga.

Među do sada sedam pomilovanih za četiri godine Zemanovog predsjednikovanja, nema nikoga ko je kao Kajinek izvršio tako teško krivično djelo.