Pogledajte: Proruski aktivisti u Brnu pokušali da prefarbaju roze sovjetski tenk u zeleno

"Tenk je spomenik, a ne umjetničko djelo. Simbol je oslobađanja od njemačkog fašizma i uz njega je više od 150.000 crvenoarmejaca koji su pali za našu slobodu. Neumjetnik Černi je tenk oskrnavio", objasnili su aktivisti Vojnog kluba u Brnu zašto su pokušali da mu vrate zelenu boju
2 komentar(a)
Sovjetski tenk, Češka, Foto: Screenshot(YouTube)
Sovjetski tenk, Češka, Foto: Screenshot(YouTube)
Ažurirano: 22.05.2017. 08:39h

Čuvenom sovjetskom tenku prefarbanom u ružičasto poslije plišane revolucije kao poziv sovjetskoj armiji da napusti Čehoslovačku, grupa proruskih aktivista pokušala je ovog vikenda u Brnu da vrati zelenu boju i podsjeti tako da je najveći dio Čehoslovačke oslobodila krajem Drugog svjetskog rata Crvena armija.

Tenk iz sovjetske jedinice koja je oslobađala Češku kao spomenik je decenijama stajao zelen u centru Praga, a nakon pada komunista aprila 1991. godine, ofarbao ga je preko noći u ružičastu boju umjetnik David Černi kao poziv ruskim trupama da napuste Čehoslovačku u koju su došli tokom invazije Varšavskog pakta na Čehoslovačku u avgustu 1968. godine i tu ostale.

Roze tenk postao je tada simbol otpora Čeha tome da njihova zemlja bude puki satelit u ruskoj sferi uticaja, a u Brno je sada u maju stigao na izložbu povodom pomirenja Njemaca i Čeha.

"Tenk je spomenik, a ne umjetničko djelo. Simbol je oslobađanja od njemačkog fašizma i uz njega je više od 150.000 crvenoarmejaca koji su pali za našu slobodu. Neumjetnik Černi je tenk oskrnavio", objasnili su aktivisti Vojnog kluba u Brnu zašto su pokušali da mu vrate zelenu boju.

Do dolaska policije, koja je trojicu aktivista privela, uspjeli su da ofarbaju oko četiri kvadratna metra tenka u zelenu, originalnu armijsku boju.

"Priveli smo trojicu muškaraca. Nisu napravili nikakvu štetu", kazao je za češki radio portparol lokalne policije Pavel Švab.

Zeleno parče ponovo je odmah ofarbano u ružičastu boju, a organizatori izložbe ogradili su ga sada konopcima da spriječe dalje slične hepeninge, pošto je prošle sedmice neko pokrio tenk da sakrije njegovu antirusku ružičastu boju ciradom sa napisom "Pristojni ljudi".

"Interesantno je da nakon 25 godina dolazi do legitimizacije ruskog uticaja i ruskih aspiracija na ovu zemlju. To je za mene simbol da neko hoće da je prefarba u zeleno. Zelenu koja je bila boja tog tenka koji je simbol okupatorske vojske i ničeg drugog", kazao je Češkom radiju o izgredu umjetnik David Černi.

Roze tenk ostaće naredna četiri mjeseca u centru Brna kao dio izložbe o pomirenju Nemaca i Čeha nakon svih mračnih poglavlja zajedničke prošlosti.

Bonus video: