"PROTIV NJIHOVE AGRESIVNOSTI PRIMIJENILI BI REPRESIJU"

Kačinjski: Ne možemo da primamo izbjeglice, pa da poslije ispadnemo kao nacisti

Kačinjski je kao primjer naveo Finsku koja je primila zvanično 100 izbjeglica, a navodno realno 18.000, i proračunao da bi to za Poljsku značilo da ako primi 7.000 izbjeglica iz nacionalne kvote u mehanizmu relokacije u Evropskoj uniji, na kraju bi joj stiglo čak 1,2 miliona imigranata
0 komentar(a)
Jaroslav Kačinjski, Foto: Reuters
Jaroslav Kačinjski, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.05.2017. 07:18h

Lider poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski upozorio je da Poljska ne može da prima izbjeglice iz tuđih kultura, jer bi protiv njihove agresivnosti morala da primijeni represiju na šta bi uslijedile otpužbe da su Poljaci kao nacisti.

"Morali bi mi da potpuno promijenimo našu kulturu, radikalno smanjimo nivo bezbjednosti u našoj zemlji. Prihvatanje veće grupe izbeglica iz nama stranih kultura dovelo bi do društvene katastrofe", kazao je Kačinjski za provladin desničarski list Gazeta polska cođenje.

Kačinjski je kao primjer naveo Finsku koja je primila zvanično 100 izbjeglica, a navodno realno 18.000, i proračunao da bi to za Poljsku značilo da ako primi 7.000 izbjeglica iz nacionalne kvote u mehanizmu relokacije u Evropskoj uniji, na kraju bi joj stiglo čak 1,2 miliona imigranata.

"Ukoliko bi htjeli da zaustavimo taj talas agresije imigranata, makar u odnosu prema ženama, potrebna bi bila izvesna represija. Kada bi primijenili represiju, odmah bi se pokazalo da smo za druge nacisti. To je začarani krug. Mi jednostavno ne možemo u to da ulazimo", rekao je Kačinjski.

Evropska komisija prošle sedmice zaprijetila je Mađarskoj, Poljskoj i Austriji da će ih kazniti za kršenje zakona EU ukoliko do juna ne uđu u program relokacije izbjeglica iz zemalja EU koje su pod najvećim pritiskom migracionog talasa.

"Mi moramo da branimo svoj stav pred Sudom pravde EU i političkim metodama", odgovorio je na to Kačinjski u intervjuu koji danas objavljuje Gazeta polska cođenje.

Pritisak EK odbili su prošle sedmice i predsjednik Poljske Andžej Duda i premijerka Beata Šidlo, koja je izjavila da EU nema načina da kazni Poljsku, dok je zamjenik ministra inostranih poslova zadužen za evropska pitanja Konrad Šimanjski zaprijetio da će Poljska raspisati referendum.

"Vlada trenutno ne radi na referendumu o izbjeglicama. Ali imamo u vidu pritisak društva koji može da jača ako Poljaci budu imali utisak da nas EU gura u ćošak u pitanju prinudnog prihvatanja izbjeglica", kazao je Šimanjski u intervjuu za današnju Žečpospolitu.

Preporučujemo za Vas