Prvi rezultati: Švajcarci izglasali da se nuklearne centrale postepeno zamijene energijom iz obnovljivih izvora

"Za sve ekologe, bavili se politikom ili ne, ovo je istorijski dan u našoj zemlji", rekla je poslanica Adel Torens Gumas za švajcarsku državnu televiziju RTS i dodala da Švajcarska ulazi u energetski 21. vijek
94 pregleda 0 komentar(a)
Švajcarska, glasanje, Foto: Shutterstock
Švajcarska, glasanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.05.2017. 13:12h

Švajcarski glasači su na današnjem referendumu glasali o novom zakonu o energetici prema kom bi se nuklearne centrale postepeno zamijenile energijom iz obnovljivih izvora.

Prema prvim rezultatima po zatvaranju biračkih mjesta u podne, predlog zakona je odobren.

U najvećem kantonu Cirih, za je glasalo skoro 60 odsto građana, a u kantonu Ženeve više od 70 odsto.

Konačan rezultat će biti objavljen večeras.

"Za sve ekologe, bavili se politikom ili ne, ovo je istorijski dan u našoj zemlji", rekla je poslanica Adel Torens Gumas za švajcarsku državnu televiziju RTS i dodala da Švajcarska ulazi u energetski 21. vijek.

Novi predlog zakona trebalo bi da stimuliše obnovljive izvore energije - vodu, vjetar, sunce, geotermalne izvore i biomasu.

Vladina energetska strategija ima cilj da se do 2050. godine zatvori i demntira pet nuklearnih reaktora koji proizvode oko trećine struje u Švajcarskpj jer se bliži kraju njihov "životni vijek".

Po tom planu, prosječna potrošnja energije po osobi bi do 2020. bila smanjena za 16 odsto, a do 2035. za 43 odsto.

Projekat revizije zakona o energetici je rezultat procesa koji je otpočeo poslije nesreće u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima u martu 2011.

U parlamentu predlog ne podržava jedino najveća stranka, Švajcarska narodna partija koja je i zahtijevala današnji referendum.

Oni tvrde da bi prelazak na druge oblike snabdijevanja bio preskup, da bi ugrozio snabdijevanje Švajcarske energijom i "unakazio" netaknutu prirodu novim vjetroturbinama i solarnim panelima. U kampanji protiv plana ta partija je navodila da bi sprovođenje tog plana koštalo 200 milijardi franaka do 2050.

Švajcarci su novembra prošle godine odbacili predlog da se ubrza zatvaranje nuklearnih elektrana i da tri od pet reaktora budu sključena već ove godine.

Bonus video: