DEMANTOVALA PISANJE VAŠINGTON POSTA

Zaharova: Izmišljotina da je Tramp otkrio povjerljivu informaciju Rusima

56 pregleda 2 komentar(a)
Marija Zaharova, Foto: Kauilapele's Blog
Marija Zaharova, Foto: Kauilapele's Blog
Ažurirano: 16.05.2017. 12:02h

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije demantovalo je danas da je američki predsjednik Donald Tramp otkrio visokim ruskim zvaničnicima povjerljivu informaciju tokom posjete Sergeja Lavrova Vašingtonu.

Portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova je na Fesjbuku napisala da su te tvrdnje "još jedna izmišljotina".

"Vašington post" je ranije, pozivajući se na američke zvaničnike, objavio da je Tramp otkrio veoma povjerljivu informaciju ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu tokom njihovog susreta prošle nedjelje o Islamskoj državi i potencijalno ugrozio obavještajni izvor, podsjeća AP.

Dnevnik navodi da je informacija koju je Tramp otkrio Lavrovu i ruskom ambasadoru u SAD Sergeju Kisljaku, obezbijedio partner SAD preko veoma osjetljivog obavještajnog partnerskog sporazuma.

Partner u sporazumu nije dao dozvolu SAD da podijeli informaciju sa Rusijom, a zvanicnici su izjavili da Trampova odluka da to ipak učini predstavlja rizik za buduću saradnju sa saveznikom, koji ima pristup unutrašnjim krugovima Islamske države, piše "Vašington post".

Nakon susreta Trampa sa Lavrovom, jedan od viskorangiranih zvanicnika iz Bijele kuće preduzeo je korake kako bi smanjio štetu i pozvao CIA i Nacionalnu bezbjednosnu agenciju (NSA).

Kako piše list, iz CIA su odbili da daju komentar, dok u Agenciji za nacionalnu bezbjednost nisu željeli da odgovore na zahtjev da daju komentar.

Preporučujemo za Vas