Štrajk u Grčkoj zbog mjera štednje: Trajekti stali, televizija i radio ne emituju program

Zaposleni širom Grčke protestuju zbog novog dogovora sa grčkim međunarodnim povjeriocima prema kome se uvode novi porezi i smanjenja potrošnje, i poslije isteka trećeg programa pomoći 2018. godine
0 komentar(a)
Grčka, brod, Foto: Reuters
Grčka, brod, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.05.2017. 08:30h

Grčki pomorci i novinari danas su u štrajku - dan prije opšteg štrajka sazvanog iz protesta zbog novih mjera štednje koje Grčka namjerava da uvede da bi joj kreditori oslobodili novu tranšu zajma.

U 48-očasovnom štrajku biće zaustavljeni trajekti koji voze do ostrva tokom naredna dva dana, a novinari održavaju jednodnevni štrajk, u kome je od jutros prekinuto emitovanje televizija i radija.

Za sjutra su sindikati sazvali generalni štrajk koji će pogoditi usluge širom zemlje, od škola i bolnica do javnog saobraćaja. Kontrolori leta su najavili da će se pridružiti uz četvorosatni prekid rada.

Zaposleni širom Grčke protestuju zbog novog dogovora sa grčkim međunarodnim povjeriocima prema kome se uvode novi porezi i smanjenja potrošnje, i poslije isteka trećeg programa pomoći 2018. godine.

Grčki poslanici počeli su juče četvorodnevnu raspravu o novom paketu budžetskih rezova kojim bi se produbile višegodišnje mjere štednje.

Nova runda mjera štednje koja je dio dogovora grčke vlade i međunarodnih kreditora, uključuje dodatno smanjenje penzija 2019. godine i veći porez na prihod 2020. godine.

Bez novih mjera, Grčka bi mogla da ne dobije novac potreban da izbjegne bankrot na ljeto kada na red dolaze velike rate duga.

Bonus video: