Austrija: Kurc izabran za novog šefa OVP, pozvao na prijevremene izbore

On je planirao samostalnu listu za izbore na kojoj bi se našle osobe koje nisu članovi OVP, a bila bi podržana i od drugih organizacija
124 pregleda 1 komentar(a)
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.05.2017. 18:43h

Sebastijan Kurc izabran je za novog šefa Narodne partije Austrije (OVP).

"Po mom mišljenju, prvi korak je zajednički predlog za održavanje prijevremenih izbora", rekao je Kurc na konferenciji za novinare održanoj u Beču, nakon što je jednoglasno izabran za novog šefa Narodne partije Austrije, prenio je AFP.

Kurc je prethodno postavio niz uslova stranci, među kojima je i zahtjev da na iduće parlamentarne izbore izađe sa "samostalnom listom" koju bi podržali narodnjaci.

U programu sa sedam zahtjeva, koji je predao predsjedništvu OVP, Kurc je zahtijevao dalekosežne sadržajne i personalne slobode kao budući šef stranke.

On je planirao samostalnu listu za izbore na kojoj bi se našle osobe koje nisu članovi OVP, a bila bi podržana i od drugih organizacija.

Za sastavljanje liste kandidata Kurc je tražio potpunu slobodu, konkretno je želio da ima odriješene ruke za postavljanje kandidata na saveznu listu, što je do sada bilo u nadležnosti odluke predsjedništva partije.

Što se pokrajinskih lista tiče, on je zahtijevao da dobije pravo veta, a tražio je i da sistem glasova odluči o uspjehu kandidata sa pokrajinskih i regionalnih lista, čime bi se pojačala, kako je rekao, veza između političkih predstavnika i građana.

Iako će se kandidovati sa sopstvenom, samostalnom listom, Kurc je od OVP zahtijevao i da, kao lider stranke, dobije pravo da sam odlučuje o generalnom sekretaru i timu u vladi, o čemu je do sada odlučivalo predsjedništvo.

Takođe i za pregovore o budućim mogućim koalicijama Kurc je zahtijevao odriješene ruke.

Kurc je isto tako insistirao da predsjedništvo OVP donese odluku da se odgovarajuće promjene unesu u statut partije.

Bonus video: