OD SRIJEDE U OPTICAJU

Švajcarci predstavili "najsigurniju novčanicu na svijetu"

Novih 20 švajcarskih franaka predstavljeno je nakon prošlogodišnjeg puštanja u opticaj novčanice od 50 franaka, koja je proglašena novčanicom godine u izboru međunarodnog žirija
1122 pregleda 0 komentar(a)
20 dvadeset franaka, Foto: Reuters
20 dvadeset franaka, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.05.2017. 11:51h

Švajcarska centralna banka predstavila je novu novčanicu od 20 švajcarskih franaka, koja bi mogla biti najsigurnija na svijetu.

Crvena novčanica izrađena je od papira ojačanog pamučnim vlaknima, a u unutrašnjosti skriva jezgro od polimera, piše Poslovni dnevnik.

Novčanica posjeduje ukupno 15 zaštitnih elemenata, među kojima je globus koji mijenja boju, srebrna mapa Švajcarske i krst koji se preliva u zastavu. Dio elemenata protiv krivotvorenja može biti vidljiv samo pod ultraljubičastim svijetlom ili mikroskopom.

Novčanica će u opticaj ući u srijedu.

Novih 20 švajcarskih franaka predstavljeno je nakon prošlogodišnjeg puštanja u opticaj novčanice od 50 franaka, koja je proglašena novčanicom godine u izboru međunarodnog žirija.

Osim što koristi najmodernije metode zaštite od krivotvorenja, novih 20 franaka je manjeg formata od dosadašnjih, pa je novčanica jednostavnija za korištenje.

Sljedeća na redu je novčanica od deset švajcarskih franaka, dok će novčanice od 100, 200 i hiljadu franaka biti predstavljene do 2019. godine.