Papa u Portugaliji proglasio dvoje djece svecima

Prije nego što krene u kapelu gdje će služiti misu za okupljene vjernike, papa će se sastati sa portugalskim premijerom Antoniom Koštom
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2017. 12:22h

Papa Franjo je danas proglasio za svece dvoje od troje djece kojima se prije stotinu godina prikazala vizija Bogorodice dok su čuvali ovce i tako zemljoradnički gradić Fatima u Portugalu pretvorio u jedno od najposećenijih katoličkih svetilišta na svijetu.

Franjo je proglasio Franciska i Žasintu Marto svecima na početku mise u kompleksu Fatima, kojom je obilježeno stotinu godina od njihove vizije, a u prisustvu nekoliko stotina hiljada ljudi.

Fransisko i Žasinta, stari devet i sedam godina, i njihova desetogodišnja rođaka Lusija, rekli su da im se 13. marta 1917. po prvi put ukazala Bogorodica dok su napasali ovce. Oni su tvrdili da im je povjerila tri tajne koje predviđaju apokaliptične vizije pakla, rat, komunizam i smrt pape, i pozvala ih da se mole za mir i otklon od grijeha.

Prije mise, Franjo se molio na grobovima troje djece. Martovi su preminuli dvije godine nakon vizija, tokom epidemije španskog gripa. Lusija je takođe na putu da postane svetica, ali taj proces nije mogao da počne do poslije njene smrti 2005. godine.

Brat i sestra Marto su ovim postali najmlađi sveci proglašeni ikada do sada koji nisu umrli mučeničkom smrću.

Svi hoteli i apartmani u portugalskom gradiću su u susret današnjoj misi bili rasprodati mjesecima unaprijed, a bezbjednost podignuta na najviši nivo.

Neki od hodočasnika su u kompleks Fatima, sjeverno od Lisabona, iz udaljenih zemalja poput Kine, Venecuele i Istočnog Timora.

Galerija

Bonus video: