TRAŽE NOVAC

Haos u Britaniji: Hakeri blokirali bolnice, primaju samo hitne slučajeve

Kako navodi Rojters, napad je izveden uz pomoć softvera koji blokira kompjuter i ne dozvoljava njegovo korišćenje dok se hakerima ne isplati otkup
75 pregleda 0 komentar(a)
Britanija bolnice, Foto: Reuters
Britanija bolnice, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.05.2017. 18:42h

Britanske bolnice bile su primorane da preusmjeravaju pozive upućene Hitnoj pomoći zbog sajber napada izvedenog na teritoriji cijele zemlje. Kako navodi Rojters, napad je izveden uz pomoć softvera koji blokira kompjuter i ne dozvoljava njegovo korišćenje dok se hakerima ne isplati otkup. Rojters prenosi da je Nacionalna zdravstvena služba (NHS) Velike Britanije saopštila da je 16 organizacija iz tog sistema zahvaćeno sajber napadom i da nema informacija da su hakeri uspjeli da pristupe podacima pacijenata. "Dejli telegraf" je objavio da hakeri traže otkup i da, prema dostupnim informacijama, u bolnicama ne rade telefoni i kompjuteri, a u nekim od bolnica se primaju samo hitni slučajevi, dok je pacijentima poručeno da su sve operacije koje nisu hitne otkazane. AP prenosi navode "NHS Didžitala", koji se brine o sajber bezbjednosti bolnica, da je napad izveden "softverom za traženje otkupa" pod nazivom "Vona dekriptor" koji zaključava kompjuter i drži ga kao "taoca" dok napadači traže novac da bi on mogao ponovo da proradi. "Nakon nečega za šta se sumnja da je sajber napad izveden na nacionalnom nivou, preduzimamo sve moguće mjere predostrožnosti kako bismo zaštitili naše lokalne sisteme NHS", objavio je na Tviteru ogranak NHS za Mersisajd na sjeveru Engleske.

Slični napadi su izvedeni i u drugim zemljama u Evropi i svijetu, ali sa slabim efektom. U Španiji je na meti bio telekomunikacioni gigant Telefonika, u Portugalu je na meti bio Telekom, a postoje izvještaji o sajber napadima u Rusij, Ukrajini i Indoneziji.