Foto priča: Tamna rijeka i njene tajne

U posljednja tri mjeseca, Vermut je šetao duž obala Temze i fotografisao rijeku i napuštene stvari koje je otkrila osjeka
115 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2017. 18:22h

Londonska rijeka Temza je krvotok glavnog grada Velike Britanije još od nastanka grada prije oko dvije hiljade godina.

Arterija kroz koju je svjetska trgovina prolazila na vrhuncu britanskog carstva, njene su obale bile pune fabrika koje su pokrenule industrijsku revoluciju, ali biološki ubile vodu.

Sada, kada su elektrane pretvorene u galeriju, rijeka je postala dom za foke i pliskavice, ali i voljeni prostor na otvorenom.

Rojtersov fotograf Stefan Vermut većinu radnih dana provodi jako blizu Temze, bilo da je to fotografisanje rada britanskog Parlamenta, banke Engleske ili izložbi u Modernoj galeriji Tejt.

Šetnja kraj rijeke je njegova šansa da predahne od frenetične brzine novinskog fotografisanja, a omogućava mu i da uživa u umjetničkoj fotografiji.

U posljednja tri mjeseca, Vermut je šetao duž obala Temze i fotografisao rijeku i napuštene stvari koje je otkrila osjeka.

Otkrio je da je Temza puna svakakvih stvari, od svakodnevnih do enigmatičnih: od morske trave, do saobraćajnih čunova umazanih blatom, sve do tijela mrtvog goluba pokraj ruže na pijesku.

Galerija

Bonus video: