Italijanski eksperiment kratkog vijeka

Slogan „Italija na prvom mjestu“ je ratni poklič nove koalicije od koga strahuju u Briselu
3 komentar(a)
Đuzepe Konte, Foto: Reuters
Đuzepe Konte, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.05.2018. 19:08h

Protestne partije i desni nacionalisti formiraju vladu u Italiji. Ona planira da izdvoji dosta novca kako bi uhvatila priključak sa ostatkom Evropske unije. A lice svih tih promjena je nestranački profesor prava.

U srijedu uveče ispred predsjedničke palate nisu se samo turisti iz Indije pitali „šta se ovdje dešava“. Slično pitanje postavljali su i Italijani koji su se u tom trenutku zatekli na tom mjestu. Veliki broj karabinjera i blokirane ulice. Predsjednik Sero Matarela ugostio je novog premijera Đuzepea Kontea. „Ovdje će se pisati istorija“, raduje se vođa stranke Pet zvjezdica Luiđi di Mario. Populistička vlada će da „radi za ljude u Italiji“. U kratkom saopštenju Konte je obećao da će voditi „vladu promjena“ i da će biti „advokat svih Italijana“.

Naravno da će, kaže, obratiti pažnju i na italijanski ustav i na evropske obaveze. Međutim, to ga neće spriječiti da sastavi dugačak spisak sa željama koje su navedene u koalicionom ugovoru populista. Pravnik Konte nije član nijedna od stranaka koje su potpisale koalicioni ugovor o formiranju vlade. To je savršen kompromis, smatraju dvojica lidera stranaka koji premijersko mjesto nisu željeli da prepuste nekom drugom.

Mateo Salvini, predsjednik stranke Liga, koja je neprijateljski nastrojena prema strancima, jasno kaže da ne očekuje da će Đuzepe Konte igrati onako kako mu budu svirale stranke koje čine koaliciju. „On je nezavisan“, kaže Salvini: „ali zna i to da većinu u parlamentu imamo mi“.

Dugačak spisak obećanja

Konte može da vlada samo uz glasove populista u oba doma parlamenta. Naredne sedmice njegov mandat i mandat njegovih ministara iz Pet zvjezdica i Lige trebalo bi da bude potvrđen u parlamentu. Računa se da će Konte položiti taj test. Vođe dvaju političkih stranaka učestvovaće u vladi – kao ministri unutrašnjih poslova i ekonomije – a sve kako bi upravljali „svojim“ premijerom.

Više od 50 odsto Italijana koji su glasali za stranke koje čine koaliciju očekuju od premijera Kontea da sprovede poreske reformu, smanji starosnu granicu za odlazak u penziju, uvede osnovni prihod za nezaposlene, prisilno vrati 500.000 migranata i da o sporazumima EU ponovo pregovara u korist Italije, pri čemu bi trebalo da poštuje granice deficita i ne dozvoli da mu Evropska komisija postavlja uslove.

EU povlači crvenu liniju

Sve to bi trebalo da se nađe pod sloganom „Italija na prvom mjestu“. To je ratni poklič nove koalicije od koga strahuju u Briselu. U vrijeme formiranja nove vlade Evropska komisija saopštila je da je Italija u prošloj godini ispunila sve fiskalne zahteve. Brisel očekuje više reformskih koraka kojim bi se uštedjelo deset milijardi eura. Međutim, tako nešto se s novom italijanskom vladom ne može očekivati. Ona naime u narednim godinama želi da potroši dodatnih 100 milijardi eura. Trenutni dug Italije iznosi 2,3 biliona eura.

Udruženje preduzetnika u Italiji oprezno je upozorilo novu vladu da ne nanosi štetu kredibilitetu Italije. Ako Italija izgubi povjerenje na međunarodnom finansijskom tržištu, finansijska kriza prijeti joj relativno brzo. Liga je protivnik zajedničke evropske valute i u novoj vladi ima ministra finansija. Profesor ekonomije Paolo Savone (81) još nije položio zakletvu, ali on bi u svakom slučaju na sednicama evrogrupe u Briselu mogao da predstavlja problem.

Eksperiment kratkog vijeka

Stručnjaci za politička pitanja u Rimu savjetuju da se sačeka i dozvoli da nova vlada počne s radom. „Brzoplete kritike iz Brisela, Berlina ili Pariza su kontraproduktivne“, upozorava za DW Silvija Frančeskon, direktorka rimske ekspoziture trusta mozgova Evropski savjet za spoljne odnose.

I istoričar Đovani Orsina sa Univerziteta LUISS u Rimu predlaže da se najprije sačeka da vlada počne s radom. Koalicije populista, kaže, obično ne traju dugo. „Oni će pokušati da urade neke stvari, ali mislim da neće biti efekata. Zajedničko za obje partije je samo to što su protiv svih etabliranih struktura. Saradnja neće dugo trajati.“

Silvija Frančeskoni smatra takođe da će novi premijer ostati na vlasti možda najviše godinu dana. „Sve drugo bi mi bilo veoma čudilo.“ Đuzepe Konte će biti na čelu 65. italijanske vlade nakon Drugog svjetskog rata. Ako se gleda po statistici, mandat mu onda mu neće biti dugačak.

Bonus video: