Francuska: Makron napustio svoj politički pokret i preimenovao ga za izbore

"Novi premijer, čije imenovanje se očekuje od nedjelje kada Makron bude zvanično preuzeo dužnost, vodiće izbornu kampanju i pokušati da osvoji većinu u parlamentu", rekao je sekretar Rišar Feran u obraćanju novinarima
0 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.05.2017. 18:21h

Novoizabrani francuski predsjednik Emanuel Makron, koji je juče izabran za novog šefa države, napustio je danas svoj politički pokret i preimenovao ga u "Republika u pokretu", pet nedjelja pred presudne parlamentarne izbore u zemlji, rekao generalni sekretar Makronovog pokreta.

"Novi premijer, čije imenovanje se očekuje od nedjelje kada Makron bude zvanično preuzeo dužnost, vodiće izbornu kampanju i pokušati da osvoji većinu u parlamentu", rekao je sekretar Rišar Feran u obraćanju novinarima.

Parlamentarni izbori u Francuskoj će biti održani u dva kruga, 11. i 18. juna.

Politički pokret "Republika u pokretu" (Republique En Marche) će imati kandidata u svakoj od 557 izbornih jedinica, rekao je Feran i dodao da će polovina kandidata poticati iz civilnog društva i da će među njima biti najmanje 50 odsto žena. Prelazna predsjednica biće Katrin Barbaru, penzionerka koja ima radno iskustvo i u privatnom i u državnom sektoru.

Bonus video: