PET GODINA ZATVORA

Estonija: Ruski državljanin osuđen zbog špijunaže

Tridesetogodišnji Artiom Zinčenko koji živi u Estoniji od 2013. godine, proglašen je krivim zato što je prenosio osjetljive podatke koji prijete nacionalnoj bezbjednosti ruskoj vojnoj obavještajnoj agenciji GRU, navela je estonska radio-televizija ERR
0 komentar(a)
Estonija, sud, Foto: Shutterstock
Estonija, sud, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.05.2017. 19:48h

Sud u Talinu osudio je jednog ruskog državljanina na pet godina zatvora zbog špijuniranja za Rusiju, javili su danas estonski mediji.

Tridesetogodišnji Artiom Zinčenko koji živi u Estoniji od 2013. godine, proglašen je krivim zato što je prenosio osjetljive podatke koji prijete nacionalnoj bezbjednosti ruskoj vojnoj obavještajnoj agenciji GRU, navela je estonska radio-televizija ERR.

Estonija i njeni baltički susjedi Letonija i Litvanija postali su nezavisni od Sovjetskog Saveza 1990-1991, a članovi NATO i Evropske unije 2004. godine.

Napetost između Rusije i Zapada pojačala se posljednje dvije godine poslije akcija Rusije u Ukrajini i njene vojne kampanje u Siriji od kraja 2015. NATO je prošle godine odlučio da rasporedi trupe u baltičkim zemljama i Poljskoj da se suprotstavi ruskoj politici u regionu.

Preporučujemo za Vas