Le Penova mijenja ime stranke

Direktor kampanje Marin Le Pen David Rašlin izjavio je da će Le Penova voditi opoziciju protiv izabranog predsjednika Francuske Emanuela Makrona i da se nadaju da će promjena imena privući nove glasače
0 komentar(a)
Marin Le Pen, Foto: Reuters
Marin Le Pen, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.05.2017. 07:34h

Francuska stranka Nacionalni front najavila je "duboke" promjene, koje uključuju i promjenu imena.

Prelazni predsjednik partije StivBria rekao je danas Asošiejted presu (AP) da promjena imena stranke "otvara vrata pokreta drugim ličnostima da daju novo ime početku na novoj osnovi".

Rezultate izbora, Bria je ocjenio kao "polu-pobjedu" s obzirom da je stranka osvojila najveći broj glasova u istoriji.

Direktor kampanje Marin Le Pen David Rašlin izjavio je da će Le Penova voditi opoziciju protiv izabranog predsjednika Francuske Emanuela Makrona i da se nadaju da će promjena imena privući nove glasače.

U samoj stranci već dugo se govori o promjeni imena, ali je to nekim militantima Nacionalnog fronta djelovalo suviše radikalno.

Na sinoćnjem mitingu lider Nacionalnog fronta Marin Le Pen takođe je najavila velike promjene u stranci.

Promjena imena bi pomogla Le Penovoj da se još više distancira od anti-semitističke prošlosti stranke, i svog ultra desničarskog oca osnivača partije Žan Mari Le Pena.

Na ovim predsjedničkim izborima u Francuskoj, na kojima je pobjedio Emanuel Makron sa 66 odsto glasova, zabilježen je primjetno veliki broj praznih i nevažećih listića što se zajedno sa neuobičajeno slabom izlaznošću tumači kao znak da izborno tijelo nije bilo zadovoljno ponuđenim opcijama.

Bonus video: