AP: Emanuel Makron je usporio globalni populistički talas, čekaju ga teškoće

Projektovani rezultati za Marin Le Pen, neuobičajeno niska izlaznost i rekordan broj praznih listića ukazuju na teškoće s kojima će se suočiti Makron, bivši ministar ekonomije koji je pokrenuo sopstveni politički pokret prije tek godinu dana
0 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.05.2017. 18:50h

Tridesetdevetogodišnji novajlija u politici Emanuel Makron biće novi predsjednik Francuske i na čelu jedne od najvećih ekonomija na svijetu usporavajući globalni populistički talas, piše večeras agencija AP, pozivajući se na prve rezultate drugog kruga francuskih predsjedničkih izbora.

Izlazne ankete pokazale su da je Makron pobijedio kandidatkinju ekstremne desnice Marin Le Pen sa 65 odsto prema 35 odsto glasova, a Le Penova je već i nazvala Makrona da mu čestita.

Ako se potvrdi taj rezultat, navodi agencija AP, Le Pen će ipak ostvariti najjači rezultat za njenu partiju Nacionalni front u 45-ogodišnjoj istoriji te stranke.

Makron će biti najmlađi francuski predsjednik ikad izabran,ukazuje AP ali i upozorava da novog šefa države očekuju poteškoće.

Projektovani rezultati za Marin Le Pen, neuobičajeno niska izlaznost i rekordan broj praznih listića ukazuju na teškoće s kojima će se suočiti Makron, bivši ministar ekonomije koji je pokrenuo sopstveni politički pokret prije tek godinu dana.

Izlaznost u 19.15 u drugom krugu francuskih predsjedničkih izbora procijenjena je na 74,7 odsto, odnosno apstinencija na 25,3, prema procjeni Ipsos-sopra Steria za više francuskih medija, prenosi list Mond.

To je najveća apstinencija u drugom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj od 1969. godine. To je takođe prvi put da je izlaznost u drugom krugu manja nego u prvom od 1969. godine. U prvom krugu 23. aprila izlaznost je bila 77,77 odsto.

Bonus video: