Otvorena istraga: Ko je izvršio hakerski napad na Makronovu kampanju?

Dokumenti su objavljeni na društvenim mrežama malo prije ponoći, a Makronov izborni tim je to okarakterisao kao pokušaj "destabilizacije demokratije, kakav je viđen ranije u izbornoj kampanji u SAD"
1 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.05.2017. 16:25h

Francusko pravosuđe otvorilo je istragu nako što je na internetu objavljeno nekoliko hiljada internih dokumenata izbornog štaba predsjedničkog kandidata centra Emanuela Makrona, izjavili su večeras izvori bliski sudskim organima.

Istraga je u petak uveče otvorena zbog "nedozvoljenog pristupa sistemu za obradu podataka i povrede privatnosti".

Odlazeći predsjednik Francuske Fransoa Oland obećao je u subotu "odgovor" poslije hakerskog napada i objavljivanja velikog broja dokumenata Makronovog izbornog štaba.

Izborna komisija savjetovala je medije da ne objavljuju detalje iz dokumenata, upozorivši da su neki dokumenti vjerovatno lažni.

Makronov izborni štab je u petak uveče, prije nego što je počela izborna tišina, saopštio da je bio meta hakerskog napada koji je rezultirao objavljivanjem hiljada imejlova, finansijskih dokumenata i ugovora iz predizborne kampanje.

Dokumenti su objavljeni na društvenim mrežama malo prije ponoći, a Makronov izborni tim je to okarakterisao kao pokušaj "destabilizacije demokratije, kakav je viđen ranije u izbornoj kampanji u SAD".

U Francuskoj se danas održava drugi krug predsjedničkih izbora na kojima je oko 47 miliona glasača pozvano da izabere između proevropskog kandidata centra Emanuela Makrona i radikalne desničarke Marin Le Pen.

Bonus video: