ZAPOSLENI ODBACILI PLAN RESTRUKTURIRANJA

Alitalija otišla u stečaj: Tri stečajna upravnika, Vlada pozajmljuje 600 miliona eura

Italijanski ministar za ekonomski razvoj Karlo Kalenda rekao je da je cilj da se u tom kratkom periodu pronađu kupci, uz očuvanje destinacija i radnih mjesta, kao i da se "vladin novac troši što je manje moguće"
0 komentar(a)
Alitalija, avion, Foto: Reuters
Alitalija, avion, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.02.2019. 17:47h

Najveća italijanska aviokompanija Alitalija otišla je danas u stečaj da bi izbjegla bankrot, a Vlada Italije odobrila joj je pozajmicu od 600 miliona eura kako bi mogla da radi dok se ne pronađe novi kupac.

Upravni odbor Alitalije, koja je otišla u stečaj drugi put u 10 godina, saopštio je danas da nije imao drugi izbor nego da zatraži postavljanje stečajnog upravnika pošto su zaposleni odbacili plan restrukturiranja koji bi omogućio nove investicije.

Odbor je saopštio da takav ishod zahtjeva reorganizaciju kompanije kako bi se omogućile planirane investicije od dve milijarde eura, manjinskog akcionara, kompanije Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i konzorcijuma italijanskih investitora koji ima 51 odsto vlasništva Alitalije.

Italjanska vlada postavila je danas tri stečajna upravnika koji će voditi Alitaliju tokom šestomjesečnog perioda reorganizacije.

Italijanski ministar za ekonomski razvoj Karlo Kalenda rekao je da je cilj da se u tom kratkom periodu pronađu kupci, uz očuvanje destinacija i radnih mjesta, kao i da se "vladin novac troši što je manje moguće".

Upravni odbor Alitalije ranije je izrazio "duboko žaljenje" zbog odluke zaposlenih koji su glasali protiv predloga za restrukturiranje, koji je uz posredovanje vlade postignut u pregovorima sindikata i menadžmenta kompanije i koji je predviđao ukidanje manjeg broja radnih mjesta i manje smanjenje plata od prethodno planiranog.

Alitalija, kojom još uvijek upravlja Etihad, i dalje ističe da se letovi odvijaju po planu.

Alitalija je 2008. godine, dok je bila u vlasništvu države, zatražila postavljanje stečajnog upravnika, ali je izbjegla likvidaciju pošto je tadašnji italijanski premijer Silvio Berluskoni okupio grupu italijanskih investitora koji su učestvovali u privatizaciji kompanije. Etihad je kupio 49 odsto akcija Alitalije 2014. godine.

Alitalija je izgubila na značaju kada je evropsko tržište u oblasti avionskog saobraćaja liberalizovano, pošto nije izdržala konkurenciju aviokompanija s niskim cijenama letjenja.

Još jedna nevolja za Alitaliju je i dogovor koji je Katar ervejz (Qatar Airways) sklopio o preuzimanju 49 odsto druge najveće italijanske aviokompanije, Meridijane.