"Jevreji ne očekuju pravdu, Evropa želi da zaboravi i porekne holokaust"

"Na ovo mjesto gdje je položen pepeo naše braće i sestara u zemlju, pravda nikada neće doći", kazao je Rivlin nakon "Marša živih" organizovanog na Dan sjećanja na žrtve holokausta
128 pregleda 0 komentar(a)
Dan sjećanja na žrtve Holokausta, Aušvic, Foto: Reuters
Dan sjećanja na žrtve Holokausta, Aušvic, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.04.2018. 16:53h

Jevreji ne očekuju pravdu od Evrope koja želi da zaboravi holokaust, da ga oprosti sebi i porekne, rekao je predsjednik Izraela Ruven Rivlin danas u nekadašnjem njemačkom logoru Aušvic Birkenau poslije "Marša živih", na izraelski Dan sjećanja na žrtve holokausta.

"Stojimo danas ovde da s ovog mjesta vidimo da ne postoji nešto takvo kao pravda. Na ovo mjesto gdje je položen pepeo naše braće i sestara u zemlju, pravda nikada neće doći. Ne očekujemo pravdu u Evropi koja želi suviše brzo da zaboravi, oprosti, liši se sjećanja, porekne, uništi", kazao je Rivlin kraj ruševina gasnih komora, na svečanosti odavanja pošte žrtvama holokausta, pred Spomenikom žrtvama Aušvica.

Izraelski predsjednik je zajedno s poljskim predsjednikom Andžejom Dudom predvodio nijemi pohod skoro 12.000 mladih Jevreja i njihovih poljskih vršnjaka tri kilometra dugom "Stazom smrti" - od ciničnog nacističkog napisa "Rad oslobađa" na kapiji Aušvica, do Spomenika žrtvama i gasnih komora.

Rivlin je rekao da su mnogi Poljaci tokom Drugog svjetskog rata izlagali riziku svoj i živote bližnjih samo da spasu Jevreje od Njemaca.

"Oni će ostati zapamćeni i poštovani. Svako od njih pojedinačno. Da. Njemci su izgradili logore, ali naši ljudi nisu ubijani samo u logorima. Pripadnike našeg naroda izdali su oni pored kojih su živjeli u Francuskoj, Belgiji, ubijali su ih Ukrajinci, Litvanci, ali takođe i Poljaci. Suviše mnogo žitelja Istočne i Zapadne Evrope kralo je jevrejsku imovinu, okupiralo jevrejske kuće, prodavalo svoje jevrejske susjede", kazao je Rivlin.

Obraćajući se poljskom predsjedniku, Rivlin je apelovao da sarađuju da se tako nešto više nikada ne bi ponovilo.

"Stanovnici Poljske su ubijani u tom ratu. Svaki narod ima pravo na svoju istoriju i da se digne iz njenih ruševina. Poljska mora da račun ispostavi svojoj savjesti. Nijedan zakon ne može da sakrije krv, nikakav interes ne može da sakrije antisemitizam", rekao je Rivlin povodom novog poljskog zakona koji kaznom od tri godine zatvora može da se kazni pripisivanje odgovornosti Poljskoj i Poljacima kao narodu, za zločine nacističke Njemačke na okupiranoj poljskoj teritoriji tokom Drugog svjetskog rata.

Predsjednik Poljske rekao je da su Poljaci i Jevreji prije 80 godina zajedno gradili međuratnu Poljsku, a da je Aušvic postao simbol antisemitizma, ekstremizma i rasizma tek kada je Hitlerova Njemačka napala Poljsku.

"Suživot dva naroda prekinuli su Njemci koji su uveli svoje okrutne zakone. Ubijali su Jevreje, u logorima, a pomoć njima su kažnjavali smrću. Uprkos tome, Poljaci su spasavali svoju jevrejsku braću i stvarali institucionalizovan sistem pomoći. Vitold Pilecki ili Jan Karski prenijeli su informacije o logorima smrti. Svijet je nažalost ostao gluv na apele poljske vlade (u emigraciji) da se pomogne Jevrejima", rekao je Duda.

Istakao je da Poljska danas s velikim simpatijama gleda na državu Izrael, jer su njena snaga i suverenitet dokaz poraza fašističkih zločinaca.

"Marš živih" organizuje Izrael, u saradnji s poljskim vlastima, na Jom Ha-Šoa od 1988. godine kao susret jevrejskih djaka i studenata iz Izraela i drugih zemalja s preživjelim logorašima. Mladi Jevreji zajedno s poljskim vršnjacima obilaze tih dana koncentracione logore koje su Hitlerovi nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj.

U znak poštovanja prema šest miliona Jevreja stradalih u holokaustu, mladi u "Maršu živih" u nijemoj povorci, zajedno s nekima od preživelih logoraša, ponekad i s visokim zvaničnicima Izraela i Poljske, svake godine prelaze ćutke "Stazu smrti" od ulaza u Aušvic do gasnih komora u dijelu nekadašnjeg logora Birkenau.

Galerija