AP: Sapunica u toku – bivši šef Malteškog reda protiv pape

AP navodi da je još veće iznenađenje što se Festing vratio danas u Rim iz Britanije da učestvuje na glasanju, uprkos želji pape
58 pregleda 0 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.04.2017. 20:07h

Bivši lider Malteškog reda Metju Festing oglušio se o papinu želju i došao u Rim, prenosi AP.

Ta agencija ocjenjuje da je na pomolu novi obrt u "sapunskoj operi" sa ovim viteškim redom u glavnoj ulozi.

Papa Franjo pozvao je desetak visokih zvaničnika ovog reda na sastanak koji nije bio najavljen, a uoči izbora novog čelnika Malteškog reda koji bi trebalo da zamijeni Festinga.

AP navodi da je još veće iznenađenje što se Festing vratio danas u Rim iz Britanije da učestvuje na glasanju, uprkos želji pape. Naime, papin delegat Anđelo Beču pismom je juče izričito obavijestio Festinga da ne dolazi u Rim, navodeći da će njegovo prisustvo na izborima "otvoriti rane i spriječiti održavanje događaja u atmosferi mira i harmonije". Najnoviji razvoj događaja uliva dodatnu neizvjesnost u sagu o vitezovima Malteškog reda, koja je privukla pažnju javnosti u decembru kada je Festing podnio ostavku poslije javnog sukoba sa papom Franjom oko smjene visokog zvaničnika tog reda, a poslije skandala zbog dijeljenja kondoma. On je potom odbio da sarađuje sa papinom komisijom koja istražuje slučaj smjene velikog kancelara reda Albrehta fon Beselagera, poslije saznanja da je dobrotvorni ogranak reda podijelio hiljade kondoma u Mjanmaru pod njegovim nadzorom. Rukovodstvo reda predlaže da 56 vitezova s pravom glasa izaberu u subotu privremenog lidera koji će rukovoditi Malteškim redom na godinu dana, a ne velikog majstora sa doživotnim mandatom, kako bi se redu pružilo vrijeme za eventualne reforme.

Bonus video: