Šidlo: Poljsku niko ne može prisiliti da primi izbjeglice

Premijerka je u nedjelju i ponedjeljak, tokom posjete Njemačkoj povodom otvaranja privrednog sajma u Hanoveru, sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarala i o rješavanju migrantske krize
2 komentar(a)
Beata Šidlo, Foto: Reuters
Beata Šidlo, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.04.2017. 07:47h

Poljska premijerka Beata Šidlo upozorila je da niko ne može da nametne silom rješenje da članice Evropske unije koje to neće - prime izbjeglice, i ponovila da Varšava neće mijenjati odluku da izbjeglice sa Bliskog istoka i iz Afrike ne prima ali da je spremna da poveća humanitarnu pomoć izbjeglicama na Bliskom istoku.

"U ovom trenutku tražimo kompromis. Naglašavam da Poljska neće promeniti svoju politiku kada je u pitanju migracija. Medjutim, spremni smo da povećamo humanitarnu pomoć i smatram da u EU treba vršiti pritisak u tom pravcu - da se traže novi humanitarni projekti", kazala je sinoć Beata Šidlo Poljskom radiju.

Premijerka je rekla da je u nedjelju i ponedjeljak, tokom posjete Njemačkoj povodom otvaranja privrednog sajma u Hanoveru, sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarala i o rješavanju migrantske krize.

"U junu će biti rasprava o tome na Evropskom savjetu. Mislim da svi pokušavaju da nađu izlaz iz te situacije. Ne mislim da bi bilo ko htio da se vraća ranijim rješenjima migracijske politike jer se ona jednostavno nisu pokazala dobrom. Sigurno je da se zemljama članicama ne može nametati silom nikakvo rješenje", kazala je poljska premijerka.

O izborima za predsjednika Francuske, što je takođe bila tema razgovora sa njemačkom kancelarkom, Beata Šidlo kazala je da će Poljska poštovati svaki izbor Francuza ali da je za vladu u Varšavi izuzetno važno da budući predsjednik Francuske shvati da je nužno da Evropa bude jedinstvena i ide jednom brzinom i da ne teži podjelama u EU.

Bonus video: