PREMA SAZNANJIMA BEZBJEDNOSNIH SLUŽBI

Špigl: Hiljade bivših talibana ušlo u Njemačku

Glavni federalni tužitelji istražuju najmanje 70 avganistanskih muškaraca, iako nije jasno da li su svi osumnjičeni zbog pripadanja talibanskim militantima
1 komentar(a)
Njemačka migranti, Foto: Reuters
Njemačka migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.04.2017. 15:32h

Njemački magazin Špigl danas je objavio da postoji mogućnost da su hiljade bivših talibanskih boraca u prethodne dvij godine ušle u Njemačku s talasom miliona izbjeglica i migranata iz ratom zahvaćenih područja u Siriji.

Bebjednosne službe su do ovih podataka stigle putem njemačke kancelarije za migracije i izbjeglice, iz koje su naveli da su se hiljade migranata tokom procesa traženja azila identifikovale kao bivši talibanski pobunjenici.

Iz Špigla navode da glavni federalni tužitelji istražuju najmanje 70 avganistanskih muškaraca, iako nije jasno da li su svi osumnjičeni zbog pripadanja talibanskim militantima.

Šestoro osumnjičenih nalazi se u istražnom zatvoru, a preliminarna sudska saslušanja drugih pojedinaca počeće sljedećeg vikenda.

Vlada kancelarke Angele Merkel je česta meta kritika zbog puštanja velikog broja migranata u Njemačku, koje su uslijedile nakon nekoliko militantnih napada povezanih s izbjeglicama, a vlasti trenutno aktivno deportuju odbijene tražitelje azila.

Merkel će se na izborima koji se održavaju 24. septembra boriti za četvrti mandat. Ovog mjeseca je u javnosti branila povećanje broja deportacija Avganistanaca tvrdeći da to rade i druge članice EU.

Otkrila je da je prihvaćeno oko 55 odsto zahtjeva za azil Avganistanaca u Njemačkoj, dok je 45 odsto odbijeno.