Varšava: Nacionalisti pokušali da spriječe gledaoce da uđu na Frljićevu predstavu "Izopštenje"

"Ne želim nijednoj drugoj religiji da se o njoj igra tako uvredljiva predstava. Policija nije smjela da razbija protest već da spriječi izvođenje predstave. Katolička javnost mora da protestuje, to je javni teatar, finansiraju ga poreski obveznici", kazao je poljskoj državnoj televizji TVP jedan od ekstremista organizatora blokade Kšištof Bosak
4 komentar(a)
Izopštenje, Foto: Pbs.twimg.com
Izopštenje, Foto: Pbs.twimg.com
Ažurirano: 22.04.2017. 08:58h

Poljska policija morala je sinoć silom da prokrči put publici kontroverzne predstave "Izopštenje" hrvatskog režisera Olivera Frljića u "Teatru povšehni" u Varšavi i uhapsila je devetoricu iz grupe radikalnih poljskih nacionalista koji su blokirali ulaz u pozorište i bacili unutra petarde.

Nekoliko desetina aktivista ekstremističkog Radikalnog nacionalnog bloka i Narodnog pokreta postavilo je živi zid na ulazu u pozorište da svojim tijelima spriječe gledaoce da uđu na predstavu, skandirajući "Bog, čast, otadžbina" i "Narodno-katolička revolucija".

"U hol pozorišta ubacili su dvije petarde. Sve je puno dima. Na momenat su prodrli u pozorište. Pokušali su da blokiraju ulaz i spriječe publiku da uđe u salu. Pojavila se policija, pokušavali su da odvuku nacionaliste. Na ulaz su došli i glumci i zajedno sa gledaocima nastojali da uklone blokadu. Ali oni su za tren opet prodirali u ulaz", kazao je za list Gazeta viborča jedan od gledalaca Marćin Jašinjski.

Policija je na kraju morala da pošalje pojačanja da prokrči silom put publici a devetoricu ekstremista je uhapsila.

"Ne želim nijednoj drugoj religiji da se o njoj igra tako uvredljiva predstava. Policija nije smjela da razbija protest već da spriječi izvođenje predstave. Katolička javnost mora da protestuje, to je javni teatar, finansiraju ga poreski obveznici", kazao je poljskoj državnoj televizji TVP jedan od ekstremista organizatora blokade Kšištof Bosak.

Grupica starijih katoličkih vjernika podržavala je pokušaj blokade ispred zgrade u tihim molitvama, kao i svake večeri kada je Frljićevo "Izopštenje" na repertoaru.

"Izopštenje", izvedeno premijerno 18. februara konzervativne poljske vlasti, uticajna Poljska katolička crkva i dio Poljaka protumačili su kao svetogrđe, jeres, vrijeđanje vjerskih osjećanja i nacionalnog dostojanstva Poljaka zbog scena oralnog seksa sa lutkom voljenog poljskog pape Jovana Pavla II sa napisom "zaštitnik pedofila" a poljsko tužilaštvo pokrenulo je protiv režisera i ansambla istragu.

Frljić čije predstave su i ranije izazivale u Poljskoj kontroverze osmislio je "Izopštenje" na osnovu tekstova poljskog slikara i pjesnika Stanjislava Vispjanjskog, a "Teatar povšehni" postavio kao pokušaj da provjeri koliko je uopšte moguće u Poljskoj osporiti neraskidivo jedinstvo crkve i države i pružiti otpor tome da odluke klera i Poljske katoličke crkve rukovode odlukama svjetovnih institucija i upliću se u živote pojedinaca.

Zbog hajke na njega i glumce i prijetnji fizičkim nasiljem Frljić je zaštitu za varšavsko pozorište zatražio od Evropske komisije a njenog šefa Žana Kloda Junkera pozvao da EU stane u zaštitu slobode govora i umjetničkog izraza.

Bonus video: