Napad u Parizu uticao i na izbore: Poremećen posljednji dan predsjedničke kampanje

U trenutku kada se dogodio napad glavni predsjednički kandidati davali su posljednje predizborne izjave na televiziji. Oni su osudili napad i izrazili podršku snagama bezbjednosti
1 komentar(a)
Pariz, napad, Foto: Reuters
Pariz, napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.04.2017. 07:59h

Posljednji dan kampanje za predsjedničke izbore u Francuskoj poremećen je zbog ekstremističkog napada na Šanzelizeu, u centru Pariza, u kome je ubijen jedan policajac, dok su dva policajca i jedna turistkinja povrijeđeni.

Francuski predsjednik Fransoa Oland obećao je u televizijskoj izjavi apsolutni oprez da se obezbijede predsjednički izbori, čiji prvi krug se održava u nedjelju.

U trenutku kada se dogodio napad glavni predsjednički kandidati davali su posljednje predizborne izjave na televiziji. Oni su osudili napad i izrazili podršku snagama bezbjednosti.

Kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen, kandidat desnice Fransoa Fijon i kandidat centra Emanuel Makron otkazali su svoje posljednje skupove predviđene za danas u unutrašnjosti zemlje.

Portparol MUP-a Pjer Anri Brando izjavio je sinoć da je jedan čovjek izašao iz automobila i otvorio vatru na policijsko vozilo blizu stanice metro Frenklin Ruzvelt na Šanzelizeu, a nakon razmjene vatre napadač je ubijen.

U napadu je jedan policajac ubijen, a dva su povrijeđena, od kojih jedan teže, i jedna turistkinja je okrznuta metkom, navele su francuske vlasti.

Napad se dogodio sinoć oko 21.00 sat i gotovo odmah je za njega odgovornost preuzela teroristička organizacija Islamska država koja stoji iza većine napada u Francuskoj u kojima je 238 ljudi ubijeno od 2015. godine.

Islamska država je navela preko svoje propagandne agencije da je izvršilac napada na Šanzelizeu Abu Jusef Belgijanac, i da je on jedan od njihovih boraca.

Prema izvorima bliskim istrazi ubijeni napadač je 39-ogodišnji Francuz koji je već bio predmet antiterorističke istrage. Postavlja se pitanje da li se radi o istom čovjeku o kome govori Islamska država.

Francuski državni tužilac Fransoa Molen rekao je da je identitet napadača poznat i da je provjeren, ali je odbio da navede ime zbog toga što je istraga u toku.

On je bio pod istragom službi za borbu protiv terorizma zbog izražavanja namjere da ubije policajce i bio je uhapšen 23. februara, ali je oslobođen zbog nedovoljno dokaza, naveli su izvori bliski istrazi. Bio je na spisku osoba koje su pod prismotrom policije.

Izgleda da je čovjek djelovao sam, ali se još provjerava da li je imao saučesnike, rekao je Molen.

Agencija AP navodi da je policija pretresla stan u istočnom predgrađu Pariza, koji je prema navodima neimenovanog izvora porodični stan Karima Šefrija, 39-ogodišnjaka koji ima policijski dosije.

Iz više zemalja izražena je podrška Francuskoj.

Američki predsjednik Donald Tramp je govorio o "terorističkom napadu" i izrazio saučešće narodu Francuske.

"Nešto stvarno, stvarno užasno se dešava danas u svijetu. Jednostavno se nikad ne zaustavlja", rekao je Tramp.

Američki potpredsjednik Majk Pens, koji je u posjeti Indoneziji, rekao je da je napad u Parizu "posljednje podsjećanje da terorizam može da udari svuda i u svakom trenutku".

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je "čvrsto i odlučno uz Francusku".

Francuski predsjednički izbori, čiji je ishod prema anketama vrlo neizvjestan, održavaju se prvi put u novijoj francuskoj istoriji pod vanrednim stanjem, uvedenim poslije terorističkih napada 13. novembra 2015. godine.

Prije ovoga posljednji ekstremistički napad u Francuskoj bio je u ljeto 2016. godine kada je čovjek kamionom uletio među ljude na Promenadi u Nici, na dan nacionalnog praznika 14. jula i ubio 86 osoba.

Francuske vlasti su spriječile napad u utorak i uhapsile dva muškarca u Marseju osumnjičena da pripremaju neku nasilnu akciju u jeku izbornog perioda. Istražitelji su našli arsenal oružja i municije i tri kilograma eksploziva, i zastavu Islamske države.