Nikolaj Andrušenko, kritičar vlasti Vladimira Putina, podlegao ranama

Napadači na Andrušenka nisu identfikovani, ali se sumnja da je napadnut zato što je pisao o korupciji u Sankt Peterburgu
92 pregleda 17 komentar(a)
Nikolaj Andrušenko, Foto: Twitter
Nikolaj Andrušenko, Foto: Twitter
Ažurirano: 20.04.2017. 13:12h

Ruski novinar Nikolaj Andrušenko, poznat po kritikovanju ruskog predsjednika Vladimira Putina, preminuo je od povreda zadobijenih prije šest nedjelja u napadu u Sankt Peterburgu, saopštilo je uredništvo njegovog lista.

Napadači na Andrušenka nisu identfikovani, ali se sumnja da je napadnut zato što je pisao o korupciji u Sankt Peterburgu.

On je bio član Gradskog Saveta Sankt Peterburga od 1990. do 1993. godine. Bio je jedan od osnivača Novog Peterburga, gdje je stekao slavu izvještavajući o pitanjima ljudskih prava i kriminala.

Ruski novinar je i ranije bio predmet napada.

U 2007. godini je čak i zatvoren od zbog navodne opstrukcije zakona dok je pratio jedan slučaj ubistva, i suđenje počiniocima.

Njegove kolege su tada rekle da smatraju da je njegova kazna bila povezana sa njegovim kritikovanjem lokalnih vlasti pred parlamentarne izbore.

Iste godine bio je pretučen, ali tada povrede nisu bile ozbiljnije prirode.

Vijest o smrti Andrušenka (73), novinara dnevnog lista Novi Peterburg, prenjeli su mediji, pozivajući se na njegovog advokata i uredništvo lista za koji je radio.

Državna agencija RIA Novosti javila je da je novinar od 9. marta bio u vještački indukovanovoj komi.

Andrušenkovom smrću nastavljen je niz sumnjivih smrti i napada na sve one koji se drznu da kritikuju politiku zvanične Moskve.

Bonus video: