Vatreni nacionalista i Pudždemonov izbor: Ovo je novi lider Katalonije

Za izbor Tore glasalo je 66 poslanika, protiv je bilo 65, a uzdržana su bila četiri poslanika krajnje lijeve Kandidature narodnog jedinstva (CUP)
1 komentar(a)
Kim Tora, Foto: Reuters
Kim Tora, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2018. 11:05h

Poslanici katalonskog parlamenta izabrali su danas tijesnom većinom separatistu Kima Toru za novog lidera tog španskog regiona, čime je okončan šestomjesečni period krize tokom kojeg je Katalonija bila bez vlade.

Za izbor Tore glasalo je 66 poslanika, protiv je bilo 65, a uzdržana su bila četiri poslanika krajnje lijeve Kandidature narodnog jedinstva (CUP). Na prethodnom glasanju tokom vikenda Tora nije uspio da dobije podršku većine poslanika.

Tora (55) je vatreni nacionalista kojeg je izabrao bivši katalonski lider Karles Pudždemon koji u Njemačkoj čeka odluku o izručenju Španiji. Madrid Pudždemona tereti za pobunu i za pronevjeru javnih sredstava, u vezi s organizacijom referenduma o otcjepljenju Katalonije koji su centralne vlasti zabranile.

Očekuje se da će španska centralna vlast ukinuti svoju direktnu upravu u Kataloniji pošto Tora i novi katalonski ministri polože zakletvu ove nedjelje.

Referendum o nezavisnosti Katalonije održan je 1. oktobra, a katalonski parlament je 27. oktobra proglasio nezavisnost. Vlada španskog premijera Marijana Rahoja smijenila je potom vladu Katalonije, raspustila njen parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu. Na izborima za parlament Katalonije koje je Madrid raspisao za 21. decembar, separatističke partije ponovo su osvojile tesnu većinu.