Jildirim: Ulični protesti su neprihvatljivi

"Pozivati ljude na ulicu je pogrešno i nelegitimno, i mi očekujemo od lidera najveće opoziocione partije da se ponaša odgovornije"
1 komentar(a)
Binali Jildirim, Foto: Reuters
Binali Jildirim, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.04.2017. 11:58h

Turski premijer Binali Jildirim rekao je danas da opozicione partije imaju pravo da ulože prigovore na referendum o ustavnim promjenama, ali da su pozivi na demonstracije neprihvatljivi.

Jildirim je rekao da će izborna komisija odlučivati o zahtjevu najveće opozicione stranke Republikanske narodne partije za poništenje referenduma zbog niza nepravilnosti, a posebno odluke izborne komisije da protivno turskom zakonu prihvati kao važeće glasačke listiće bez zvaničnog pečata.

On je rekao da "načini za traženje svojih prava" moraju biti ograničeni na legalne primjedbe.

"Pozivati ljude na ulicu je pogrešno i nelegitimno, i mi očekujemo od lidera najveće opoziocione partije da se ponaša odgovornije", rekao je Jildirim.

Hiljade ljudi su protestovale u Istanbulu i Ankari posle referenduma u nedjelju koji je pokrenuo prelazak Turske iz parlamentarnog u predsjednički sistem vlasti.

Nezvanični rezultati su pokazali da je kampanja predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana za promjene pobijedila s 51,4 odsto glasova.

Jildirim je rekao da je neprihvatljivo da opozicija ne priznaje rezultate referenduma.

Predsednik izborne komisije Sadi Guven je rekao da će se o prigovorima odlučivati danas.

Bonus video: